Мич Албом е голямо име сред авторите на световни бестселъри. Както много други, и аз му обърнах известно внимание, чисто и просто за да видя за какво иде реч, и защо всички говорят за него. Прочетох „Вторници с Мори” преди години, и… не, че не ми хареса. Но просто не ме подтикна да прочета повече от неговите книги. Въпреки, че беше приятно разнообразие на фона на всички сензационни трилъри и преходни хитове, които често оглавяват книжарските класации, все пак „Вторници с Мори” ми дойде леко приспивна и монотонна. С други думи – не съм най-голямата почитателка на Мич Албом. Но ми се отвори възможност да пробвам нещо друго от него, когато в ръцете ми попадна „Първият телефонен разговор с небето” (изд. „Кибеа“).

Веднага ще кажа, че откъм стил и писане, това е същия Мич Албом, който си спомням от „Вторници с Мори”, но по-четивен, по-зрял като писател. Книгата отново представлява своего рода терапия, или ако щете медитация, Мич Албом отново се концентрира на терзанията на съвременния човек, но го прави доста по-умело и ненатрапчиво. И с доста по-интересна идея в сюжета.

199648_b

Малко градче в Мичиган е споходено от събитие – едновременно невероятно, радостно, тъжно, обезпокояващо, успокояващо, травмиращо, шокиращо… Телефоните звънят. От другата страна на линията се чуват гласове на покойници. Разговори с отвъдното.

 

Възможно ли е? Истина ли е? Измама ли е? Как? Защо? …

 

Дали това е чудо или жестока шега? Едно е сигурно – определено е сензация! Градчето се превръща в център на внимание, а жителите на му трябва да се справят със ситуацията, всеки по свой собствен начин. Междувременно, мъртвите продължават да им говорят.

 

Във време, в което повечето от най-комерсиалните автори следват свои собствени жанрови коловози, Албом ни поднася история, която трудно се поддава на категоризиране. Той вплита теми, тежки на всеки един от нас, раздялата, загубата, смъртта, с перспективата на модерния човек, живеещ в свят на високи технологии и масови комуникации. Към всичко това е добавена и сюжетна нишка с документален оттенък, обръщаща внимание на Александър Бел и самото изобретяване на телефона.

 

Концепцията на книгата заслужава внимание, телефонните разговори с небето са наистина оригинално хрумване, и съвсем няма да се учудя, ако от Холивуд скоро посегнат върху идеята.

 

Не знам дали „Първият телефонен разговор с небето” е книга, която ще промени нечий живот, но определено е способна да провокира доста размисли. Албом говори за това, че духовното и технологичното не са взаимно изключващи се, а когато изгубим най-скъпото си, единственото, което може да ни крепи е вярата.

 

Ако не сте чели нищо на Мич Албом до момента, този роман е добро начало да вкусите от стила на известния писател. А ако вече познавате и харесвате книгите му, то едва ли бихте искали да пропуснете и тази.

Книголина

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s