След като наскоро имах огромното удоволствие да ревюирам „Диво” от Емили Хюз, нямах търпение в ръцете ми да се озове и нейната втора книга, която издателство „Рибка” пуска у нас. Ако трябва да съм честна, не ми е нужно нищо повече освен да чуя „Емили Хюз” или „Рибка”, за да се втурна веднага към най-близката книжарница с „Диво” настървение! Издателството демонстрира такъв висок вкус в подбора на своя каталог, че имам безрезервно доверие на всичко, излизащо с тяхното лого на корицата! А всичко, което съм виждала от Емили Хюз до момента е достойно не само за рамка, но и за стените на световните галерии и музеи.

С трепет разгръщам „Малкият градинар”… M2

Оказва се история за едно мъничко момченце, колега на Палечка, който с много упорство, желание и старание се грижи за своята градина. Уви, при все всичките усилия на мъничето, градината просто не е по силите на такова дребничко човече. За главното геройче на Емили Хюз едно неголямо дворче и няколко лехи представляват едва ли не необятна джунгла. Дали градината не е изгубена кауза?

MG3

„Малкият градинар” е завръщане към визуалната стилистика на „Диво”, но с една по-кротичка, по-вглъбена, и може би, по-духовна история. Докато „Диво” беше, най-общо казано, бунтът на детството и поставянето под въпрос на всички социални норми, втората книга на Емили Хюз е за силата на надеждата, за устойчивостта пред неравните съотношения на нашите сили спрямо препятствията на живота, и за преследването на мечтите. А това са все важни теми, и то не само за нашите деца, нали?

MG5

От издателство „Рибка” отново са се погрижили това произведение на изкуството да стигне до българския читател в цялата си прелест, с качествена полиграфия, и скритите зад твърдите корици хиляди успокояващи нюанси на зеленото.

gradinar

Това е една от онези книги, към които можете да се връщате отново и отново, дълго след като сте научили текста наизуст. Да се изгубите в малкия, уютен свят, който Емили Хюз създава с илюстрациите си е като да вдъхнете сладкото ухание на букет диви цветя… Направо от градината на „Малкият градинар”!

MG6

Книголюба

gradinar end

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s