Авторите от Новата вълна на книгите-игри в България никак не си поплюват. Навремето имахме специализирани издания като „Мегаигра” и „Мега Игри”, но сборници с над 300 страници, като „Призвание Герой!”, това дори и през 90те не сме виждали. Третият том на „Призвание Герой!” е всъщност първия, до който се докосвам, и съм приятно изненадан, че макар и номерирани едва ли не като периодика, тези антологии не оставят историите с „Очаквайте продължение…” накрая! Да видим сега… Имаме цели три интерактивни истории, от които да избираме. А от „Сдружение Книги-Игри” ни обещават, че премеждията ще са „сурови, мрачни и смразяващи”. Тъкмо нещо, от което имам нужда в летните горещини!

Prizvanie geroi 3 cover

„Щурмберг” на Сикамор Брайт е чудесно криминале, развиващо се в малко, усамотено градче, дълбоко в немската провинция. Периодът е някъде между двете световни войни, а вие влизате в ролята на Томас Айзенхоф, млад лекар, който съвсем скоро ще се окаже въвлечен в серия кървави престъпления, които разтърсват градчето в студената зимна нощ. Жертвите падат една след друга, снегът се обагря в алено… От вас зависи да разкриете и спрете извършителя! Но не се разтъкавайте, часовникът тиктака! Много добро, стегнато трилърче! При това, в комплект с чуднички илюстрации – приятна изненада!

 

„Поробената принцеса” на Питър Вейл ми стана любимата от трите истории в сборника. Протагонист на историята е арабска красавица (че и принцеса отгоре на всичко!), похитена от кръстоносци, и решена да си върне свободата, каквото и да й коства това. Историческо приключение, в което физиката на героинята си казва своето – веднъж и играчът да е поставен в положение, в която има повече извивки и по-малко бицепси! Спасявайте се както можете! Декорите на историята по някакъв начин ми напомниха за Винсент Були… Образователният елемент, вмъкнат в забавлението е винаги добре дошъл! (Но май се оказва, че историята е продължение на предходно приключение от друг том на „Призвание Герой!”)

 

Авторът на „Кладенецът” е нарушил традицията и не е скрил името си зад псевдоним. Нож с две остриета в случая. Бранимир Събев не е вчерашен, нито в писането, нито в хоръра, и е познато име из българските фен-среди. Името вероятно ще привлече любопитството и на хора, които по принцип не следят книгите-игри. От труга страна, не знам дали „Кладенецът” е нещо, с което авторът му се гордее.

 

Естествено, и тук става дума за ужас. В един доста първичен, праволинеен и незрял вариант. Всъщност, задраскайте праволинейното, защото криволиченето из подземния лабиринт, изпълнен със свръхестествени гадини си изисква доста завои. Вие сте хлапе със завидни (и нереално високи) бойни умения, който трябва да спаси сестричката си от Злото, отмъкнало я на дъното на Кладенеца… Успех! „Кладенецът” донякъде напомня на „Тъмната страна на Земята” на Майндкрайм, с цялата история за неизвестната, тъмна сила, откраднала близък човек изпод носа на главния герой. Но е по-малко интригуващ. (Ако имаше леееко по-психологически елемент например, като доста забавния филм „Дупката” на Джо Данте, това би извисило историята в пъти, но не би.)

 

Като бонус в „Призвание Герой” номер три имате и интервю с мистериозната особа Тед Грей, авторът на култовите киберпънкарии „Компютърни Войни” (сещате се, виртуална реалност и хакери, и онзи луд тип, Хамелеона, който си е пренаредил органите в тялото, за да остави място за пушкало, затворено в гръдния му кош!). Зад псевдонима стои Божирад Грозданов – Бейв, писател и гейм-дизайнер, който освен всичко друго е и един от хората, стоящи зад българската ролева система Ендивал.

 

За фенове на книгите-игри „Призвание Герой!” номер три определено има какво да предложи. За новаци в тази сфера – хей! Та това е три в едно! Имате богат избор от интерактивни разкази, с които да се пробвате. И кой знае, току виж ви харесало! 🙂

StarКнижар

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s