Вече публикувахме ревю на новоиздадената книга-игра „Котарака и Абаносовият дракон”. А сега е време да се качим в ДеЛориън-а на Док Браун и да видим началото на Новата вълна през 2011, когато първата книга от света на Крея изигра ролята на феникс за интерактивната литература в България. „Котаракът и черния нарцис” е първата книга-игра на Ал(ександър) Торо(фиев), и определено е дебют, който спокойно може да се мери със старите майстори от 90те. Не само това, ами и заглавието се е сдобило с превод на френски – успех, с който май малко родни автори изобщо могат да се похвалят.

 

Ал Торо очевидно се е поучил от грешките на издателите от едно време. Залезът на Златната ера на книгите-игри настъпи тогава, когато пазарът беше залят от посредствени заглавия, скалъпени на две на три, в които авторът беше все по-малко разказвач, и все повече експериментатор с разни нови правила и системи, целящи да шашнат феновете. Но книгите-игри, по наше скромно мнение, трябва да са преди всичко книги.

Cover nartzis

А точно такъв е и случая с „Котаракът и черния нарцис”. И тук има правила, разбира се. Но игровата система е добре балансирана – достатъчно проста, за да не е проблем за тепърва навлизащи в книгите-игри читатели, и все пак, не прекалено проста, така че да отегчи старите фенове. Но водещата роля е на разказа.

 

Както вече ни е известно, Котаракът е анти-герой със сенчести занимания, чиито приключения се развиват във фентъзи обстановка – светът на Крея. Светът е доста добре развит, особено като за първа книга, и Ал Торо гради атмофсера и обстановка с потенциал за разгръщане в бъдещи заглавия от серията. Личи си, че обстановката, обитателите и местата в Крея са добре обмислени, липсва тази хаотичност и произволност, така характерна за много от старите книги-игри.

Самият Котарак пък вече би трябвало да е придобил култов статус в Новата вълна на книгите-игри – такъв, какъвто имаха преми Суперагента на Майкъл Майндкрайм, Ринглас на Върджил Дриймънд, Дик Ченси на Колин Уолъмбъри… или дори нинджата на Монт Диас (Добре де, добре, пошегувах се, не ме бийте!!)

 

Ал Торо дори е предвидил факта, че повечето от хората, които ще протегнат ръка към „Котаракът и черния нарцис” ще са стари фенове, които днес вече са подготвени и за нещо по-зряло, та в книгата има и опции за флирт, при които ако си изиграете картите добре Котаракът може да помърка заедно с определена писана…

 

Корицата е с доста приятен дизайн, а илюстрациите, макар и не в изобилие, са на ниво високо над средното за такъв тип книги.

narcis 1

Критиката идва едва накрая, защото финалът на книгата е като финал на пилотен епизод от сериал. Тоест – напълно ти е ясно, че би трябвало да има още. Естествено, това не би било проблем ако книгите излизаха регулярно. Уви, книжния пазар в България не е от най-благоприятните за подобен род начинания. Не рядко дори големи издателства се принуждават да спрат известни преводни серии поради ниски продажби, и бедните зарибени читатели така и не дочитат края на серията. Примерите действително са десетки, и не си заслужава да ги изреждаме, но те определено сочат едно – автори и издатели, които не са сигурни, че изобщо ще докарат до втори том или до брой #2, по-добре да се придържат към завършени произведения. Нищо против многотомните серии и епичните саги, стига да знаем, че ще доживеем да ги дочетем, нали? Факт, че следващата книга-игра от поредицата излиза единствено електронно, а третата се появява едва тази година, след пет годишна пауза.

 

Във всеки случай, дебютанта книга-игра на Ал Торо е достойно завръщане на любимата литературно-игрова форма на хиляди деца от 90те. Ако сте чакали с години за нея, то надяваме се, че очакванията Ви ще бъдат оправдани и чакането ще си е струвало! А според нас и Котаракът, и неговите фенове заслужават приключенията да продължат!

narcis

Повече за изданието, както и безплатна PDF версия можете да откриете на официалната страница на света на Крея: http://www.legacyofkreya.com/bg/books/kotarakat-i-cherniqt-nartzis

А вие се посетете „Книжни Криле“ и утре, когато ще публикуваме и обширно интервю със самия създател на Крея и Котарака, Ал Торо!

StarКнижар

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s