Писателят Орасио Кирога (1878-1937) далеч не е сред популярните у нас имена. Може би дори и някоя библиотекарка с дългогодишен стаж би ви изгледала странно ако я запитате за негова книга. И нищо чудно. Колко често някой от вас се сеща да чете уругвайски приказки? И ние сигурно не бихме се сетили, ако не ни беше попаднала „Приказки за Селвата” на издателство „Лабиринт“.

selva4Бърза справка показва, че въпросната „селва” всъщност е южноамериканската тропическа джунгла. Издадена през 1918, „Приказки за Селвата” е шестата книга на уругвайския разказвач Орасио Кирога, който според информацията от издателите е сред бащите и класиците на латиноамериканската литература и един от родоначалниците на магическия реализъм. Шест може би е и магическо число в случая, защото книгата всъщност представлява сборник с шест разказа за обитателите на гореспоменатия горски хабитат.

10000000046052_b

Мисля, че сравнението с Ръдиард Киплинг е неизбежно. В много отношения „Приказки за Селвата” напомня на отделни глави от „Книга за джунглата”, и дори още повече се доближава до киплинговите „Just So Stories”. Кирога също често одухотворява своите животински герои и ги среща с хората. Човеците и животните с приписаните им човешки качества, всеки от различни страни на екологичната барикада, се борят за оцеляването си и за своето място под слънцето.

selva

Текстовете са достъпни за деца, но без да вдетиняват. Приказките на Кирога са отчасти нравоучителна басня, отчасти вълшебна легенда, отчасти естествоизпитателска притча. Точно както у Киплинг, и тук има известна доза бруталност, но това не е самоцелно насилие, а присъщата за дивата природа борба за оцеляване. А Законът на джунглата и Законът на селвата имат една обща основа, обоснована на хранителна верига и екологично равновесие.

selva2

Разбира се, тук фауната е доста по-различна. Героите са нетипични за нас, рядко слушаме приказки за фламинги, каймани, ягуари, и дори скатове!

selva3

Уроците на Орасио Кирога сочат, че доброто поражда добро, че саможертвата води след себе си неподозирано ехо на добрина и самоотверженост сред околните, но ни казват също и че природата по един или друг начин си отмъщава за всяко посегателство над нея.

selva7

Но освен със самите приказки, книгата на издателство „Лабиринт“ блести и със своите илюстрации. Те са на големия руски художник Пьотр Багин, една от чиито специалности са именно животните. Багин работи с разнообразни техники и е оставил името си под рисунките в толкова много детски книги и енциклопедии, че за нас е привилегия най-накрая да видим негови работи отпечатани у нас, пък било то и по-стилизирани и схематични образи, като тези в „Приказки за Селвата”.

selva5

За любители на приказките, на разказите за дивата природа, за читателите, търсещи алтернатива на Киплинг, и за онези, които обичат да експериментират с нетипични четива и екзотични автори, Орасио Кирога и неговите „Приказки за Селвата” определено имат какво да предложат. Тъжното е само, че днес, близо цял век след написването на книгата, екологичните предупреждения на автора са по-актуални от всякога.

selva6

Книгокрил

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s