Преди броени дни на „Книжни Криле” се появи ревюто на „Железният изпит”, книга първа от поредицата „Магистериум” на Холи Блек и Касандра Клеър, издавана у нас от Егмонт България. Днес ще говорим за книга втора, „Медната ръкавица”, тъй че ако не сте чели предната част (на книгите или на ревютата), моля продължете тук, и ще научите основното за началото на „Магистериум” и създателите на серията. Ако пък вече сте запознати, то тогава – смело напред!

97895427156101442218619

Когато се разделих с Калън Хънт накрая на първата книга той май вече не беше съвсем сигурен дали собствената му душа е все още жива… Той и приятелите му Аарън и Тамара бяха разбрали, че освен четирите природни  елемента, преподавани в Магистериума (вода, огън, въздух и земя), съществува и пети – Хаос! И сега до Калън е живо въплъщение на този пети елемент, вълкът Пакостник, будещ страх у собствения баща на момчето. Въпреки всичко, Калън се опитва да прекара едно спокойно лято преди да се завърне за своята втора година в Магистериума, но усилията му да прекара приятно време с баща си са помрачени от знанието му за Константин и Врага на смъртта…

magist2 1

И скоро всичко пак се обръща с главата надолу! Бащата на Калън май има някакви подозрителни намерения относно сина си и Пакостник, и след една болезнена конфронтация мъжът изчезва… А едновременно с него изчезва и въпросната Медна ръкавица от заглавието, позната още като Алкахест, която позволява отнемането на магическите способности на маговете. Калън и компания поемат по следите на важния артефакт (и Хънт старши). А по пътя си намират колкото отговори, толкова и нови, още по-загадъчни въпроси.

magist2 2

Втората книга е доста добро продължение, като се отдалечава повечко от вече познати фентъзи серии в сравнение с „Железният изпит”. Също, имайки предвид останалото творчество на Касандра Клеър за моя изненада в „Медната ръкавица” все още липсва романтично-любовна сюжетна линия, което си е (поне за мен) сериозен плюс. Дали заради по-младата за момента аудитория, дали в опит да се избяга от жанровите клишета, но кой знае – може би в „Магистериум” ще се разминем с традиционните трагични романси и любовни многоъгълници. Браво за което! Повече магия и екшън, по-малко цуни-гуни.

Корицата на Scott M. Fischer отново е епична! Кара ме да ми се иска и илюстрациите в самата книга да бяха цветни. И си мисля, че от „Магистериум“ би излязъл страхотен комикс! (Холи Блек има опит в тази сфера, с фентъзи нео-готик трилогията Good Neighbours, заедно с художника Ted Naifeh)

12f1283448c88a82fab7272da51818e8

Дали „Магистериум” ще де превърне в безсмъртна класика и крайъгълен камък на младежката литература? Едва ли. Дали поредицата е добро забавление за YA фентъзи феновете и приятно четиво за лятото? Със сигурност. Смятам ли да продължа и със следващата книга, когато тя се появи? Определено. Всъщност, надявам се да се появи час по-скоро и паузата между тази и следващата книга да е възможно най-кратка!

 

А както казахме и преди, част трета, „Бронзовият ключ”, излиза на английски на 30 август тази година и да се надяваме, че скоро след това ще я видим и по нашите книжарници!

Ненко Генов

Iron_Trial_illustrations

One thought on “„Медната ръкавица”, част 2 от поредицата Магистериум на Холи Блек и Касандра Клеър

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s