Станли Илнатс – четиринадесет годишен куцузлия и аутсайдер, преследван от лош късмет, който уж се дължи на прокълнатия му прапрадядо, се оказва обвинен, и признат за виновен. Престъплението – кражба на чифт обувки. Но не какви да е, ами дарени от известен спортист за местното сиропиталище. Присъдата – престой в лагера „Зеленото езеро”. Колко хубаво, едва ли не идилично звучи! Май на Станли му предстоят едни чудесни осемнадесет месеца!

 

Да, ама не. Лагерът е всъщност изправително заведение за малолетни нарушители на реда и закона. А езеро няма. Имало го е някога, по времето на Дивия запад. Но сега там се шири пустош. А провинилите се тийнейджъри, които са имали нещастието да попаднат в лагера „Зеленото езеро” запълват времето си ставайки преди изгрев и копаейки дупки в същата тая пустош. Да им дойде акъла в главата! (В този ред на мисли, „Дупки” или „Holes” е и оригиналното заглавие на книгата, което запазват и от Дисни в своята екранизация на романа от 2003 г.)

172347_b

И така започват неволите на младия Станли Илнатс, злополучния главен герой на „Съкровището от Зеленото езеро” от Луис Сакър. А защо са тия пусти дупки?! Това ли е най-добрия педагогически метод за вкарването на клетите младежи в правия път? Или пък директорката на лагера търси нещо насред тексаската пустиня?

 

Отговорите на тези и много други въпроси ще намерите в „Съкровището от Зеленото езеро”, но те далеч не са единственото, което предлага награденият с медала „Нюбери” през 1999 г. роман на Луис Сакър. Мистерия и комедия, забавление и послание, приключения и храна за размисъл – всичко това авторът поднася с увлекателен и достъпен стил (в превод от Владимир Молев). Сакър демонстрира белетристичен талант, преплитайки умело няколко сюжетни линии и развива паралелно няколко истории, включително и тази на гореспоменатия прокълнат прапрадядо. Резултатът е прекрасна история за приятелство, съзряване, отстояването на индивидуалността…

 

Книгата е поредното преводно попадение на издателство Millenium и е едно от най-стойностните четива, които можете да откриете на лавиците с детски книги по книжарниците. И с риск да се повторим, нека и възрастните не я подминават, пък макар и да минава за детска. Това, че една книга се чете леко съвсем не е причина и да я подминем с лека ръка. Демонстрират ни го „Съкровището от Зеленото езеро” и Луис Сакър!

 

А авторът е написал и още две книги, продължения от 2003 и 2006 година, които макар и да не са пряко свързани с оригинала, развиват и допълват историята за лагера „Зеленото езеро” и неговите обитатели. Дали ще видим и тях на български? Дано!

Книгокрил

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s