За коя книга се сещате, когато чуете името Антоан дьо Сент-Екзюпери? „Малкият принц” разбира се. И какво още? … Да, така си и помислихме. Явно стабилно количество читатели свързва името на французина единствено с неговата най-известна творба, неизменна част от списъка със „задължителна литература”, която ежегодно разплаква хиляди невръстни читатели. А след като преди малко повече от година паднаха правата за „Малкия принц” двуцифрено число издателства в България веднага се втурнаха да го издават във всевъзможни форми.

 

Е, от „Изток-Запад” пък са решили да разширят избора от заглавия на писателя-пилот! С цели четири творби, събрани в един луксозен том. Преводът е дело на Константин Константинов, и въпреки, че съвсем не се появява за първи път, е хубаво да ги видим отново в печат, и то в такава качествена форма. Верни на концепцията на Колекция „Върхове”, заглавията „Южна поща”, „Нощен полет”, „Земя на хората” и „Боен пилот” достигат до нас в твърда корица, илюстрирана с портрет на автора, дело на художника Петър Станимиров.

picture_1740.jpg

„Южна поща”, издадена за първи път през 1929 е дебютен роман за Екзюпери. Следвайки мотото „Пиши за това, което познаваш!” авторът ни поднася в периода между двете световни войни, когато пилот-пионер се оказва изгубен сред пясъците на Сахара. Екзюпери разделя наратива с ярък контраст между смъртоносно жаркия ден под безмилостните лъчи на пустинното слънце и хладния мрак на дъждовната френска нощ.

 

„Нощен полет” от 1931 е втори роман за автора-авиатор и макар, че е художествена измислица, все пак отново съдържа и силен автобиографичен елемент. Това е историята на пилот, работещ за въздушната поща в Аржентина, принуден да лети в екстремни метеорологични условия. Макар и с угризения, неговият шеф го изпраща на едва ли не сигурна смърт в името на просперитета на въздушните служби, които според него трябва да докажат своята надеждност и превъзходство на всяка цена. А дали някой има право да рискува човешкия живот за подобни цели? И какво се случва, ако рискът е прекалено голям?

 

„Земя на хората” от 1939 най-накрая представя преживяванията на Екзюпери без белетристичните краски на предните две заглавия. Това са неговите мемоари, фокусиращи се на паметната му катастрофа насред пустинята, в която той и навигаторът му остават на ръба между живота и смъртта, без храна и вода и с шансове за оцеляване близки до абсолютната нула.

 

„Боен пилот” е своеобразно продължение, следващата глава в мемоарите на Екзюпери, този път от 1942. Но този път, както подсказва и годината, спомените са от горчивите преживявания по време на Втората световна война. Разузнавателни мисии, бойни самолети, неясни идеали, политически различия… „Боен пилот” е интересен наратив, който документира от лична гледна точка най-големия и болезнен масов въоръжен конфликт в човешката история.

 

Четирите романа на Антоан дьо Сент-Екзюпери, включени в този сборник са интересни четива за любителите на добрата белетристика, трилъра и автобиографичните хроники. А сега дори можете да ги получите накуп в чудесната колекция на издателство „Изток-Запад”.

 

екип „Книжни Криле“

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s