Още една детска немска трилогия достига до нас в превод на български от Станислава Петрова и издадена от ФЮТ! Първата книжка на авторката Мариане Ефингер се нарича „Лиза и къпиновата принцеса: Лъвове, които реват, не хапят”, и тъй като ние автоматично проявяваме интерес към всякаква детска литература от родината на Ерих Кестнер и Михаел Енде, разбира се трябваше да й отделим подобаващото внимание!

Зад шарената корица ни посреща Лиза, момиче обичащо приключенията, но несправедливо изключвано от авантюрите на Лъвската банда! А бандата уж е създадена от собствената й по-голяма сестра! Що за несправедливост?!  Но това, естествено, съвсем няма да спре Лиза от това да се забавлява и да прекарва дните си по вълнуващ начин!

201605_b

А към нея се присъединява и Парвати. Чудновато за вас име за момиче? Да, за нас също! Но това е така, защото Парвати идва от далечна Индия. Освен, че има точка по средата на челото, тя също може да ви разкаже и много интересни истории за своята страна – примамлива, екзотична, изпълнена с цветове и… летящи палачинки.

 

Лиза и Парвати са вече неразделни приятелки, а ние сме убедени, че и много малки читатели тепърва ще се сприятелят с тях!

Те двете може и да живеят в малко и привидно спокойно селце, но някак си около тях двете винаги има суматоха! В първата книжка от серията тя се дължи на съседа Клапф и неговата градина, за която момичетата подозират, че е под влиянието на някакви магически заклинания! А това си е случай, който изисква доста кураж, за да бъде разследван. Не стига останалото, ами и съвсем не е изключено да се намеси и бандата на Лъвовете – същите тия, които отказаха да приемат Лиза сред редиците си!

Мариане Ефингер дебютира у нас с тези жизнерадостна книжка, изпълнена с весели приключения. Фактът, че главните героини са от различни етноси и култури, но това съвсем не е пречка да са първи приятелки и винаги ръка за ръка също много позитивно послание към днешните деца. А какво ли ще сполети Лиза и Парвати в следващите две книжки от поредицата? Дано скоро да разберем!

Книголюба

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s