Спомняте ли си онези приятни книжки от поредицата „Хрониките на Спайдъруик”, изпълнени с феи, троли, русалки и домашни духове? Поредицата на Тони ДиТерлизи (изпълнена с прекрасните илюстрации на художника) и Холи Блек си спечели доста почитатели в България, и кино-адаптация от Холивуд. А сега Холи Блек (и за схващащите тази игра на думи поясняваме, че това всъщност не е псевдоним, а истинското й име) се завръща у нас, с нова поредица, но този път насочена към една идея по-пораснали читатели. И нищо чудно, защото на едновремешните фенове на Спайдъруик сега им се чете нещо по-така!

Хитовата писателка на модерни приказки и младежко фентъзи обединява сили с Касандра Клеър (ето това вече Е псевдоним), чиито книжен франчайз Shadowhunter Chronicles май се радва на завиден успех. Какво са ни подготвили двете Young Adult фурии?

 

МАГИСТЕРИУМ!

 

Поредицата (ама разбира се, че поредица! Че някой пише ли вече изобщо самостоятелни, единични фентъзи книги?) е замислена като пет части, две от които вече са на пазара, включително и с български издания от Егмонт България. Третата книга трябва да се появи в САЩ през август, така че ето ти удобен случай да наваксам с предните две!

 

Да се захващаме с книга първа, „Железният изпит”.

9789542712961

Историята се оказва нова трактовка на някои добре изпитани тропи от YA литературата. Имаме млад герой в лицето на Калъм Хънт. Той, подозирам, тепърва ще съзрява в следващите части (и сигурно ще хлътне по поне една от героините), а като за начало – крие в себе си неподозирани сили, а миналото му е забулено… поне за самия него. Калъм се явява на изпитите за Магистериума. А тук думата няма нищо общо с йерархията на Католическата църква, нито пък се припокрива с фентъзи значението му от книгите на Филип Пулман. Да кажем, че Магистериум е нещо като по-зловещ и мрачен вариант на Хогуортс. С други думи – училище за магове.

 

Бащата на Калъм настоява момчето да се провали на изпитите. Хънт старши сам е бивш маг, но е оставил занаята си в миналото след трагичната смърт на съпругата си Сара. При все, че полага похвални усилия да се издъни, и всъщност поставя рекордно нисък (всъщност направо ОТРИЦАТЕЛЕН) резултат на приемните изпити, Калъм все пак е избран, заедно с двамата първенци от класирането, за чирак в Магистериума. Упс!

 

В крайна сметка, момчето пристъпва бащината воля и се присъединява към новите си приятели. А дали подозира обаче, че изпитите са били едва началото на неговите изпитания? Или за ужасяващите обстоятелства около собственото му раждане и смъртта на майка му?

magisterium1

Страхотната корица съчетава загадъчен и зловещ профил на маскирана фигура (а-ла Белфегор), плюс задължителната група самоотвержени млади герои под заглавието. Артът на корицата, както и всички черно-бели вътрешни илюстрации са работа на Scott M. Fischer, който не за първи път ми хваща окото със шеметните си концептуални рисунки и корици на книги. Отдавна следя работата му във Фейсбук, а на вас препоръчвам да се отбиете на сайта му (http://www.fischart.com/) и да разгледате галериите!

magist1

Холи Блек и Касандра Клеър знаят как се пише. Няма да ви отвинтят главата с прекрасни поетични описания или гениален диалог, но определено могат да ви задържат вниманието (особено ако сте сред целевата аудиторията на книжките). Бързо темпо, лек за четене стил, достатъчно увлекателно предадено (и преведено) действие. „Железният изпит” комбинира в себе си елементи от едни от най-успешните сред децата серии като Хари Потър и „Аватар: Последният повелител на въздуха”, тъй че, ако си падате по гореизброеното, пробвайте и тази книга! А аз се отправям направо към следващата, „Медната ръкавица”!

Очаквайте продължение…

 

Вижте и трейлъра на поредицата:

https://www.youtube.com/watch?v=YKCz86BUGko

Ненко Генов

magisterium

Advertisements

2 thoughts on “„Железният изпит”, част 1 от поредицата Магистериум на Холи Блек и Касандра Клеър

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s