Всички сме въздишали по тях в книжарниците. Всички сме ги галели и разлиствали захласнато, докато най-накрая персоналът не започне да ни гледа подозрително изпод вежди. Големи, красиви арт книги, внесени от чужбина единични бройки, с твърди корици, с гланцирана хартия и прекрасен печат, събрали творбите на известни художници, фотографи, скулптори, архитекти… Изобщо, всяка сфера на изкуството, която може да бъде по някакъв начин уловена визуално и пресъздадена на хартия.

За хора с око за красивото и страст по изкуството тези издания са истински съкровища. Колекционери и читатели с гордост подреждат тежките томове на видно място, и често-често бършат праха по рафтовете… ако изобщо ги оставят да хванат прах от разгръщане.

Уви, българските издания от подобен калибър са истинска рядкост, и като че ли доста от тях всъщност излизат направо на английски и са предназначени за туристи, които се захласват по нашите древни руини, народни носии и кукерски маски.

Нима нямаме още какво да покажем? Нима изобразителното, приложното и изящните изкуства у нас не заслужават свои сборници и арт албуми, и то за нас, българите, а не за чужденци, впечатлени от фолклора ни?

За щастие, тази дупка в родното книгоиздаване започва лека полека да се запълва, не без участието на Антон Стайков (автор на „Кратка история на българския комикс”) и Свобода Цекова (художник и дизайнер, научете повече за нея тук). Именно благодарение на техния труд и издателство „Просвета” имаме книгата „Българският буквар – 200 години в първи клас“.

01_bulgarskiat_bukvar_cover

Да се чудиш как изобщо е възможно това да се случва чак сега, и как на никой не му е хрумнало да се заеме с тази нелека задача по-рано. А може и на някой да му е хрумнало, но само с хрумването да си е останал, защото не всеки се наема с такова занимание. Все пак, трябва да имаш в жилите си нещо индианаджоунсовско, та да прекараш месеци обикаляйки музеи и библиотечни архиви, събирайки сведения, правейки проучвания, снимайки и сканирайки документи и стари страници… Това си е цяло приключение само по себе си, пък дори и да не са те погнали кръвожадни туземци или агентите на третия райх. Всъщност, работата по книгата е толкова интересна сама по себе си (научете повече тук), че спокойно би могло да има отделно издание, разказващо за създаването на „Българският буквар – 200 години в първи клас“.

02_bulgarskiat_bukvar_pages

А освен всичко друго, близо два века история и 70-годишнината на издателство „Просвета” са си хубави юбилеи, които да се отбележат с такова паметно издание!

160 страници, съдържащи най-значимите и най-любопитните факти и събития от историята на българските буквари. Грижливо систематизирани и хронологично подредени. Богато илюстрирани с архивни материали, снимки, страници от буквари – от възраждането, до наши дни. Книгата обхваща всичко от 1824 година с „Буквар с различни поучения“, по-известен като Рибния буквар на Петър Берон, та чак до новите издания на „Просвета” от 2014. Крайно време беше някой да извади от нафталина работите на българските майстори-илюстратори, рисувани за различните букварчета, с които са израснали и от които са се учили поколения българчета. Говорим за имена като Вадим Лазаркевич, Илия Бешков, Любен Зидаров, Георги Атанасов, Христо Лозев и още около петдесет други!

04_bulgarskiat_bukvar_pages

Авторите на някои от рисунките със сигурност ще са ви познати като имена. Или поне би трябвало! А ако не са ви познати, то това е просто поредното доказателство колко нужна е тази книга всъщност! Защото трябва да познаваме художниците си, така както познаваме и азбуката на която сме се учили с помощта на техните рисунки.

Други ще разпознаете като стил и творчество, но тепърва ще научите като име. И ще се питате – защо рисунките на този човек са били навсякъде навремето, а днес никой не знае кой всъщност не се сеща за него.

Трети пък дори и като визия няма да разпознаете. Освен ако нямате правнуци, разбира се. Защото тази книга е като машина на времето!

05_bulgarskiat_bukvar_pages

Не знам дали да окачествя „Българският буквар – 200 години в първи клас“ като илюстрована енциклопедия, като визуален гид, като художествено-образователна хроника… Но определенията наистина нямат значение. Всичко е организирано чудесно и поднесено разбираемо. Няма напъни за високопарен академичен език, от който простосмъртния читател да търчи към тълковния речник. Всъщност, езикът е достъпен, без да е елементарен, и е на ниво, което да не представлява особен проблем дори и за децата, на които авторите посвещават своя труд. Но съвсем не само децата ще могат да разширят общата си и визуалната си култура от тази книга-събитие.

06_bulgarskiat_bukvar_pages

„Българският буквар – 200 години в първи клас“ получава „Златен лъв“ в годишните издателски награди на Асоциация „Българска книга“, а дизайнерката на книгата Свобода Цекова е отличена с приза на най-големия международен  конкурс за дизайн A’ Design Award and Competition (Комо, Италия) за 2015-2016. При такова сериозно признание, не можем да не се запитаме защо книгата е единствена по рода си у нас…

13639890_264041113967863_441377866_o.jpg

„Според мен е истински срам, че няма повече такива книги, които се поръчват от държавата.” – казва Антон Стайков на връчването на наградата „Златен лъв”.

Защо нито Министерството на образованието и науката, нито Министерството на културата, нито БАН не са се заели до момента с подобен проект е под въпрос. Но дано поне примерът на авторите и издателство „Просвета” бъде забелязан от правилните хора и да събуди малко самоинициатива за бъдещи такива публикации. Защото от тях определено има нужда, и макар, че „Българският буквар – 200 години в първи клас“ е летящ старт в това отношение, все пак една птичка пролет не прави. А дори и две птички, пък било то и те да се наричат Антон Стайков и Свобода Цекова. Такива книги би трябвало да са традиция, а не изключение в българското книгоиздаване.

07_bulgarskiat_bukvar_pages

Съдържанието на „Българският буквар – 200 години в първи клас“ предоставя на съвременния читател безпрецедентен поглед към националното богатство и културното наследство, което представляват илюстрациите и художественото оформление на родните буквари. Дискутира техните силни и слаби страни, запознава ни и с техните създатели, като не пропуска да ни осведоми и образова и за използваните стилове, техники и характерните за времето течения и влияния.

09_svoboda_tzekova_bulgarskiat_bukvar

Всички ние ще можем да открием собственото си любимо другарче-букварче, онова което сме получили на нашия първи учебен ден и с трепет сме разгръщали след първия училищен звънец. Сами разбирате, очаквайте от тази книга освен всичко и топли вълни на сладка носталгия!

10_svoboda_tzekova_bulgarskiat_bukvar

Това е издание, което би трябвало да бъде достъпно във всяко училище и във всяка библиотека, и да стигне до възможно най-широка аудитория. И дано павира път за още такива арт албуми, посветени на българското изкуство. (Ах, как си мечтая за подобно издание посветено на анимационното ни кино!)

А след обзора на родните комикси и отдаването на почит към будителите, какъв е следващият проект на авторите? Може би арт албум с кориците на Текла Алексиева за фантастичните романи от Библиотека „Галактика”? Е, каквото и да е, ще го очакваме с отворени обятия и жив интерес!

19_svoboda_tzekova_bulgarskiat_bukvar

А аз искам да завърша днешното ревю с едно стихотворение от детството…

 

„Прощаване с букварчето”

от Христо Радевски

Сбогом, мъничко букварче,

мой учителю любим!

Весело ми е, макар че

трябва да се разделим!

 

Ти разкри ми А-Бе-Ве-то,

тия чудни стъпалца

към науката — където

мамят нейните слънца.

 

И макар и да минавам

в клас по-горен, по-висок,

никога не ще забравям

твоя, първия урок!

__________________________________________
ревю на екип „Книжни Криле“
снимки: Свобода Цекова

13_svoboda_tzekova_bulgarskiat_bukvar

21_svoboda_tzekova_bulgarskiat_bukvar

13694223_264041110634530_1018954010_o

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s