„БУМ! Приключения на макс на планетата Пльок” е смесица от почти първолашки хумор и научна фантастика с апокалиптичен оттенък. Ако си мислите, че гореспоменатото е достатъчно шантава комбинация, то прибавете към списъка и леко странната реклама „от автора на бестселъра „Странна случка с куче през нощта””. Не, че не е вярно. Вярно е. Марк Хадън проби с това заглавие, но със същия успех бихте могли да рекламирате „Чарли и шоколадовата фабрика” като „от автора на „Кучката” и „Размяна на съпруги””. Просто аудиториятана БУМ! едва ли е чела каквото и да било друго от Марк Хадън – нито случката с кучето, нито „Петното” или пък „Червената къща”.

Всъщност, Хадън е написал БУМ! доста преди да се прочуе у нас със своите книги за възрастни. Библиографията му включва чувствително повече заглавия за деца, като част от тях дори са адаптирани като анимационен сериал от BBC. „БУМ! Приключения на макс на планетата Пльок” е първата му детска книга, която попада в българските книжарници, под логото на издателство Унискорп.

168964_b

Историята: Две момчета, приятели от училище, си изкарват акъла, когато отмъстителната сестра на единия им казва, че учителите се канят да ги изпратят в учебна институция за деца с проблеми. Уплашени от тази перспектива, приятелите се заемат да подслушат учителските разговори. Оказва се, че такава опасност не ги грози, но правят и още едно, дори по-важно откритие. Скрити от чужди погледи, учителите им си приказват преспокойно на някакъв непознат език! Момчетата се заемат с разследване на истинската самоличност на странните индивиди, и скоро се забъркват в приключение, от което кой знае дали ще успеят да се измъкнат живи! Замесени са извънземни сили, похитители от космоса, междупланетни конспирации, тайни записки в секретни тетрадки, и какво ли не още.

Накрая „БУМ! Приключения на макс на планетата Пльок” се оказва изненадващо приятна детска фантастика, която спокойно може да подгрее младото поколение за четенето на творбите на Дъглас Адамс след някоя и друга година. И да ги подготви да бъдат нащрек за странно бръщолевещи учители!!

А ето какво гласи и описанието на книгата от сайта на издателите: Яката бъркотия започва със сандвич – хеликоптер, който се озовава върху пъпчивата физиономия на Кратера – гаджето на сестрата на главния герой. Сетне чудатите приключения превключват на ядрен двигател и след влизане с взлом в дома на учителката по история, откриване на непонятна карта и загадъчни гривни… отвеждат неразделните приятели Джимбо и Чарли на планетата Пльок. Какви ги вършат там двамата и ще останат ли на нея прочетете сами. Забавата е гарантирана. Е, ще научите и някои тайни за пътешествията, лудориите, приятелството, сестрите, родителите, учителите и порастването, но това си е чистата полза от четенето.

Zedd

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s