По корицата на “Стъклените деца” е малко трудно да се определи какво ще срещнем по нейните страници. Но ни привлякоха две неща. Първото е, че книгата идва от издателство „Ергон”, а те са ни направили приятно впечатление с нестандартния си подбор на малко известни у нас, но стойностни заглавия от световната детско-юношеска литература.

А другото – авторката. Името Кристина Улсон събуди интерес! Тя е позната у нас със своите криминалета, а изведнъж май е поела по стъпките на колегата си Ю Несбьо и е разредила трилърите с детски романи. Освен това е и шведка, а както вече не веднъж сме споменамали, ние по правило никога не пропускаме преводи на скандинавска детска литература.

Е, оказа се, че Кристина Улсон не е избягала от себе си напълно. Историята си е трилър, пък било той и примесен със силен свръхестествен елемент и насочен към по-младите читатели (което пък съвсем не значи, че не може да забавлява и да държи в напрежение и по-порасналите такива).

191455_b

Напоследък всяка втора детска книга започва с преместване в нова къща, криеща някаква мистерия и главни герои деца, по възможност такива, които се чувстват неразбрани, отхвърлени, отчуждени, аутсайдери и т.н. В добавка, родителите почти винаги са или самотни, или разведени, или пък напълно липсват и бедните сирачета са длъжни да разкрият тайната, в която е забулено миналото им.

Част от тези преизползвани елементи са налични и тук. Били се оказва героиня, а не герой, както бихме предположили от името, и се нанася в градчето Охус заедно с майка си, след като бащата вече не е между живите. Новият им дом крие тъмната и трагична история на предишните обитатели, която Били се заема да разкрие, естествено със съдействието на приятели – Симона и Аладин.

Всичко до тук звучи познато, но приятната изненада идва от там, че Кристина Улсон, при все че си служи със доста от стандартните хорър моменти като скърцащи дъсчени подове и клатещи се от само себе си полилеи, все пак успява да надскочи средностатистическите детски трилъри. Тук няма нито абсурдните обрати на Скуби Ду, нито пък панаирджийските трикове на Р. Л. Стайн. (Ние все пак до известна степен си го харесваме и него… Г-н Стайн, известен още като детския Стивън Кинг е конвейрната лента за младежки ужаси, отговорна за стотиците заглавия от серията „Настръхнали истории” или Goosebumps, превърнали го в един от най-продаваните живи автори.)

Първата част от трилогия (чиито втора и трета част също се надяваме да бъдат изданени на български език), “Стъклените деца” съдържа моменти, способни да накарат хладни тръпки на уплах да пробягат по гърба на младия читател, и да го подтикнат нервно да поглежда зад себе си, докато преминава вечер по коридора към кухнята за успокояваща чаша вода. Чете се с интерес и на един дъх, особено ако сте го затаили от страх!

Книжкознай

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s