„Макси и рибата с копнеж по далечното” е първата книга от новата трилогия за Макси на издателство ФЮТ. В превод от немски, те са първите публикувани в България заглавия на писателката Уш Луун. В родната си Германия тя се радва на завидна популярност и е написала не една и две поредици за деца, в които често главните герои са момичета с ярка индивидуалност. Всъщност, поредицата за Макси е една от най-кратките й серии, но това съвсем не е провокирано от липса на интерес у младите й читатели.

 

Интересното заглавие и многообещаващата корица ни карат да разтворим книгата с голямо любопитство.

m1

Историята всъщност ни я разказва самата Макси – младо момиче, чиято по-малка сестра, деветгодишната Юле, постоянно тества търпението й, а майка й пък е луда по животните. И така, Макси и Юле растат сред менажерия на която сигурно може да завиди и зоопарк. Те са заобиколени от всякакви любимци – от пернати и хвъркати до космати и чифтокопитни. Още от самото начало се запознаваме с магарето Еди и мишлето Цезар, а не след дълго към тях се присъединява и една врана…

m2

„При мен всичко щеше да е наред, ако не беше новият ни съсед – Себастиан Пфефер.” – казва ни Макси. Е, ние пък все пак сме доволни за неговото присъствие, тъй като ако не беше той, сигурно нямаше да има и книжка! Защото главните герои в книжките все пак трябва да се справят с разни проблеми, нали?

 

А тук проблемите започват с пристигането на въпросния Себастиан Пфефер и неговите синове. Триото се изтърсва с шумния си бус в една ранна неделна утрин и веднага разваля спокойствието на Макси и компания. Юле дори е уплашена, мислейки си, че новопристигналите съседи са шайка крадци!

 

Е, дори това да не е така, то Пфеферови съвсем не са мечтаните съседи. Не само, че са купили вилата, която майката на Макси си беше заплюла за своята мечтана ветеринарна клиника, ами и по всичко личи, че съвсем не са почитатели на животните! Бусът им едва не прегазва новия зайчарник, а и момчетата веднага се счепкват с магарето Еди…

 

А веселата детска история на Уш Луун е украсена и с доста хубави илюстрации от Нина Дулек, която се е погрижила да онагледи героите, били те хора или животни. Как ли ще свърши всичко? Ще разберете в „Макси и рибата с копнеж по далечното”!

m3

Ние вече разбрахме, и нямаме търпение да прочетем и отразим и останалите две книжки от серията!

Книголюба

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s