Крис Кълъмбъс е име, известно на всеки киноман. А за мен, той си е направо култова личност. Името му стои върху плакатите на едни от най-любимите ми филми на всички времена! Като сценарист, Кълъмбъс е оставил отпечатък в детското ми съзнание с хитове от 80те като „Дяволчетата”, „Младият Шерлок Холмс”, „Гремлини” 1 и 2, и анимацията „Малкият Немо: Приключения в Страната на сънищата” (същия този Малък Немо от комиксите не Уинзор МакКей). Като режисьор изгрява с „Приключенията на бавачката”, всяка Коледа гледаме неговите „Сам вкъщи” 1 и 2, работи с покойния Робин Уилямс в „Мисис Даутфайър” и „Двестагодишен човек”, а за младите зрители и читатели, той е човекът зад камерата на първите два филма за Хари Потър и първия филм за Пърси Джаксън. Повече от впечатляващо, нали?

 

Самият факт, че Крис Кълъмбъс е решил да отстъпи за момент от снимачната площадка и да се хване за перото е предостатъчен повод за любопитство. А фактът, че е решил да пише младежка фентъзи поредица ме кара да грабна книгите му с още по-голяма охота! Все пак, след като сам Кълъмбъс стартира кино-поредиците по произведенията на Дж. К. Роулинг и Рик Риърдън, логично би било да се е понаучил от две от най-големите имена в съвременното детско книгоиздаване.

Първата книга се нарича „Къщата на тайните”, и поставя началото на едноименната поредица, която Крис Кълъмбъс пише в съавторство с Нед Визини. Корицата ни приканва досущ като плакат на приключенски филм от доброто старо време – призрачен дом, силуети на кръвожадни пирати, перка на акула… Изглежда, като нещо, което Лукас или Спилбърг биха снимали преди тридесетина години! Всъщност, Кълъмбъс споделя, че първоначално историята е била разработвана от него като сценарий, още в края на 90те, но в последствие проектът се превръща в трилогия книги. А ако новините са верни – то правата за филмирането на „Къщата на тайните” вече са откупени от Холивуд и кой знае дали скоро няма да видим и екранизация!

599dd9037ed4e2ec21ce1b82b537611b

Но да оставим сега това настрана и да се концентрираме върху самата книга първа…

 

Началото е типично американския мотив за преместването на едно семейство от големия град (в случая Сан Франциско) до някакво забравено от Бога място (в случая дома на Денвър Кристоф, мистериозен писател с отявлен интерес към окултното, и по думите на самите автори, колега на Бредбъри и Лъвкрафт). За ужас на децата, сега те и родителите им ще трябва да живеят в стара, викторианска съборетина, в която дори и всички ние, читателите, да виждаме невероятен чар и атмосфера, за тях представлява на пръв поглед единствено прашна купчина паянтови дъски. До тук, нищо ново, но… Е, всички знаем, че в книгите тия стари къщи винаги крият зад фасадата си повече, от колкото героите очакват, нали?

 

Брендан, Елинор и Кордилия, така се казват децата главни герои от „Къщата на тайните”, се сблъскват с дъщерята на Денвър Кристоф. А интересът към окултното явно е семейна черта, защото тя пък се изживява доста успешно като Ветрената вещица! Преди да се усетиш и кашата е пълна – родителите на трите деца са похитени, а самите деца се оказват пленени в книга, написана от самия Денвър Кристоф и натоварени със съдбоносна мисия, от която зависи животът на цялото семейство… и не само!

Книгата е интересно начало, което разпалва въображението и читателят се мъчи да отгатне какво ли предстои… Е, няма да чакаме дълго! Книга втора вече е преведена и в книжарниците, така че… Напред към „Къщата на тайните: Битката на зверовете”!

 

А след като приключите с четенето на самата книга, посетете и страницата с интересни факти за нея, които самите автори разкриват!: http://ciela.bg/books/book/kshtata-na-tajnite/2049

Книголет

 

Advertisements

One thought on “„Къщата на тайните” от Крис Кълъмбъс и Нед Визини

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s