„Съновидение” на Емануел Керо е втората френска книга-игра с български превод, която отразяваме след „Обръч от пясък и вода”, но всъщност е първата френска (поправете ме ако бъркам!), която излиза у нас. Издадена е през 2014 година като част от Новата вълна на българските книги-игри. Но освен, че е първата френска у нас, май е и първата, чиято история се развива предимно в съня на героя. Тук едва ли издавам нещо – за това би трябвало да сте се досетили от самото заглавие.

Това, за което не бихте се досетили обаче е, че „Съновидение” си е всъщност една доста добра интерактивна хорър новела, написана в клаустрофобичните сто епизода, в които от вас се очаква да спасите любимата си съпруга и да оцелеете пред изчадията на… Хауърд Филипс Лъвкрафт!

185518_b

Но спокойно, дори да не сте запознати с творчеството на един от бащите на хоръра (а за тия бащи скоро също ще говорим на „Книжни Криле”!), книгата-игра е така написана, че това да не представлява проблем за читателя. Но ако пък СТЕ запознати, то тогава почитта, която авторът на „Съновидение” е отдал към своя вдъхновител ще ви накара да харесате това приключение една идея повече и да му простите някои от треските, които има за дялане. А те и без това не са много!

„Съновидение” е на доста прилично литературно ниво, и определено може да се мери с най-добрите хорър книги-игри, които сте/сме чели, и от 90-те, и от Новата вълна. Атмосферата е тягостна и потискаща, героят ви е нереализиран писател, чиято съпруга гасне ден след ден от някаква отвратителна, рядка и явно нелечима болест, която освен че бавно я убива я деформира физически… А когато затворите очи, за да избягате от тази ужасяваща реалност… идват кошмарите!

Ще кажа само, че четенето на тази книга-игра като преживяване до някъде ми напомни усещането от компютърни игри като Sanitarium и Undying, а това си е, поне според мен, голям комплимент. За добро или зло, „Съновидение” е кратка, тъй че не се колебайте да й отделите малко време. Спокойно ще я изчетете вечер преди да заспите… Въпросът е, ще спите ли изобщо след това?
Вижте трейлъра на „Съновидение”:

Прочетете и интервюто с автора Емануел Керо на сайта на Крея: http://www.legacyofkreya.com/bg/news/interview-emmanuel-quaireau

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s