Творчеството на Робърт Хауърд е като нешлифован диамант – твърдо, режещо, неподправено, и същевременно красиво и бляскаво, по свой естествен, първичен начин. Хауърд води кратък, самотен живот, изпълнен с болка, самота и депресия, на който той сам слага край когато е едва тридесет годишен. Но през половината от тези тридесет години Хауърд неуморно пише и преди тъжната си кончина успява да остави на света впечатляващо завещание от хиляди страници в разнообразни жанрове, от ужаси до уестърн и от приключения до поезия. А неговото най-известно творение, героят, с когото неговото име завинаги ще се свързва си остава Конан!

konan

Дали е стигнал до вас чрез Арнолд Шварценегер и филмовите адаптации от 80те, с анимационните и игрални епизоди от 90те, или пък под формата на някой от стотиците комикси на Marvel и Dark Horse? А може би чрез някоя ролева или компютърна игра? Във всеки случай, повечето адаптации и вариации на знаменития варварин не се припокриват с оригинала на Хауърд и всеки, който нарича себе си фен и почитател на фентъзито е длъжен или да го прочете, или да се откаже от тази титла.

picture_1633

И макар, че Конан не веднъж е присъствал на рафтовете на книжарниците у нас (не само под формата на романи и разкази, но дори и книга-игра от Любомир Николов, и комикс мини-поредица от издателство Арт Лайн), то до сега с такова издание не сме могли да се похвалим! А то е дело на издателство „Изток-Запад”, преведено с любов и респект от Елена Павлова и илюстрирано от Петър Станимиров (все имена, за които тепърва ще говорим на „Книжни Криле”!).

Макар че съм голям фен на героичните платна на Франк Фразета, Кен Кели, Бари Уиндзор Смит и редица други художници, изобразяващи Конан, приветствам избора на издателите върху кориците да е портрет на самия автор! Робърт Хауърд определено заслужава повече уважение и признание, от колкото получава, и това художествено оформление най-накрая изкарва творбите му от сферата на евтиния пълп и масовия комикс и им придава тежестта на класика, която им се полага!

picture_1730

Казвам това, защото макар и титан на фентъзито и приключенската литература, оставил отпечатък върху поколения читатели И писатели, Хауърд и до ден днешен трудно се харесва на критиката и академичните среди, а разказите му биват пренебрегвани като по-низша и повърхностна литература. (Пример от личен опит – за всичките години английска филология, нито един преподавател не спомена името на Хауърд в аулите на университета, дори в часовете по американска литература!)

И макар, че под меча на Конан падам много врагове, от орди простосмъртни противници до свръхестествени създания и демони, противно на очакванията на не-чак-дотам просветените академични светила обаче, историите за Конан съвсем не са прогизнали от кръв сечища, с цел спасяването на поредната разголена девойка в опасност… В тях се преплитат много сюжетни елементи, далеч изпреварили времето си, и разкриващи многостранния талант и потенциал на Хауърд. Но нека читателите сами открият и оценят това!

konan2

И в името на Кром, сега те наистина имат възможността да го направят!! Двата тома на „Изток-Запад” са определено най-качественото издание и най-доброто, най-пълното, хронологично представяне на Конан, което изобщо се е появявало в България, и са истинско съкровище за всяка домашна библиотека, особено пък ако у дома се увличате по приключения с меч и магия! Част от произведенията, включени в съдържанието се появяват за първи път на български език! Това е колекция, за която действително мнозина са си мечтали, и определено е събитие в родното фентъзи книгоиздаване!

И двата тома са налични за поръчка от сайта на издателството, като първият е достъпен и като електронна книга, макар че ние най-горещо Ви препоръчваме луксозното издание с твърди корици! Ах, стоят така красиво един до друг върху почетния рафт в библиотеката ми!

И нека не забравяме, че освен Конан, Робърт Хауърд създава и още редица запомнящи се и интересни герои – Соломон Кейн, Бран Мак Морн, Къл Завоевателя, Ел Борак… Много се надяваме, че от „Изток-Запад” ще продължат да ни радват с още произведения от бащата на Конан!

Ненко Генов

Advertisements

One thought on “Класиката Конан на Робърт Хауърд, в два прекрасни тома от „Изток-Запад“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s