„Бялото конче” на Елизабет Гаудж е истински образец за детско фентъзи, който със сигурност ще зарадва почитателите на Нарния и „Приказка без край”. Издаден за първи път през 1946 година, романът най-накрая достига и до нас чрез издателство Унискорп, в превод на Сашка Георгиева.

Освен, че Елизабет Гаудж е наградена с медала „Карнеги“ за най-добра детска книга с британска тематика, авторката на Хари Потър, Дж. К. Роулинг, определя „Бялото конче” като любимата й книга от детството. Романът е филмиран два пъти, през 1994 като мини-сериал от шест части, и кино версия от 2008, с участието на култовия Тим Къри. (Заглавията са съответно „Moonacre” и “The Secret of Moonacre”)

След тези встъпителни редове едва ли се нуждаете от повече убеждения, за да прочетете „Бялото конче”, но все пак – продължаваме напред с ревюто!

konche

И така, историята се развива през средата на деветнадесети век. Главната героиня, Мария Мериуедър, е 13-годишно сираче, което след смъртта на баща си заминава за имението Муунейкър (от където идват и заглавията на филмовите адаптации). Имението е собственост на настойника й, неин братовчед и понастоящем най-близък жив роднина, сър Бенджамин Мериуедър. Заедно с Мария в имението пристигат и нейната гувернантка и вярното й куче.

Скоро новодошлите откриват, че имението е сякаш откъснато от света, и то не просто като метафора за неговата отдалеченост в провинцията на Западна Англия. Около Муунейкър витае тайнствена атмосфера, а произходът на старинната постройка е забулен в мистерии. Мария Мериуедър е твърдо решена да открие отговорите на всичките си въпроси за Муунейкър, но дори и не подозира, че съвсем скоро реалност и приказна фантазия ще се смесят в едно!

konche1

Романът „Бялото конче” на Елизабет Гаудж е сред големите детски класики на британската литература. Това е красива история, изпълнена с много въображение, а главната героиня е добър модел за подражание – смела, всеотдайна и жертвоготовна, мотивирана от съвест, морал и чувство за отговорност.

Ако харесвате приказките на К. С. Луис, Джордж Макдоналд, Михаел Енде или Франсис Бърнет – не пропускайте и „Бялото конче”!

Книгокрил

 

konche2

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s