Хан Соло, Снейк Плискин, Корбен Далас, Капитан Майкъл Рейнолдс, Ридик, Спайк Спийгъл, Питър Куил… Съвременната фантастика е бъкана с чаровни анти-герои, някои лениви и лежерни, други тарикати, трети устати, а повечето всичко от изброеното на куп. Брадясали циници, отегчени от живота, плюещи (че дори и хапещи, дращещи, стрелящи…) по системата, всеки със своето тъмно минало и лични демони, и всеки въоръжен с богат репертоар от хапливо-иронични лафове. И дълбоко, под тази яка черупка, зад маската на корав тип с ампутирана съвест, дреме златно сърце, което често подтиква към неохотно забъркване в чужди неприятности и дори евентуална саможертва.

Как да не ги обичаш, нашите сай-фай анти-герои и космически каубои?

Но има един, може би не толкова известен като гореизброените, но определено заслужаващ свое място в пантеона (а защо не и екранизация!) – предшественик на днешните популярни физиономии, едно старо куче… Е, може би не точно куче, по-скоро плъх! Да, говорим за героя на покойния Хари Харисън – Джеймс Боливар ди Гриз, познат още като Хлъзгавия Джим или Стоманения плъх.

Банков обирджия, престъпен гений, изпечен лъжец, майстор на маскировката и спец по дегизировката, и въпреки всичко – мъж с принципи… и със стил! Ама много стил!

11111

Вижте го само и на корицата, с хавайската си ризка и УЗИ-то, сякаш излязъл от осемдесетарски екшън сериал! Е, нашата интерпретация на образа би била леко по-различна, но и тази ще свърши работа!

Появил се още през далечната 1957 в разказ от фантастично списание, този ненадминат измамник е герой на общо 12 романа, излезли от 1961 до 2010 година. Към това прибавете и появите му в камара комикси и книги-игри и имате доста дълъг списък с обвинения.

286833-86741-the-stainless-steel

А присъдата? Тя е за читателите! Осъдени сте да четете и да се забавлявате неимоверно с приключенията на Стоманения плъх, където и да реши да ви отведе той! За изпълнението на присъдата отговарят от издателство БАРД, на чийто сайт откриваме първите 4 книги за Джеймс Боливар ди Гриз, събрани в един чудесен том. (Изданието съдържа СТОМАНЕНИЯ ПЛЪХ, ОТМЪЩЕНИЕТО НА СТОМАНЕНИЯ ПЛЪХ, СТОМАНЕНИЯ ПЛЪХ СПАСЯВА СВЕТА и СТОМАНЕНИЯ ПЛЪХ ТЕ ИСКА, в момента с промоционално намаление, с което цената излиза едва 4 лева на книга! – http://www.bard.bg/book/?id=1153 )

Сами разбирате, мошеник от класа като него не стои дълго на едно място (или дори в едно и също ВРЕМЕ) със скръстени ръце. Едва първите четири книги от поредицата, но из тях действително има каквото ви душа иска! От фатални жени и красавици в беда, през банкови обири и пътуване във времето, та чак до сватби и семейни идилии… Е, не точно идилии може би, но, все пак, да не издребняваме! Важното е, че ще пътуваме от дълбините на далечния космос до Франция по времето на Наполеон и обратно, и ще се измъкваме на косъм изпод носа на властите… Пък ако ни хванат все пак, ще се измъкваме и от лапите им! А и с такъв спътник, има ли значение къде изобщо отиваме?

А какво става в останалите книги? Уви, това не знаем. Том 1 е издаден преди повече от 5 години и е крайно време да се появи втори… Дали от Бард не са се отказали от превеждането и публикуването на цялата поредица? Това би било много жалко!

Дано това ревю стигне до повечко фенове на приключенската фантастика и да поднови интереса към серията. Макар и всяка книга да представлява отделно, завършено приключение и томът с първите четири не оставя читателя незадоволен, без завършек, по средата на историята, много ми се иска да имам възможността да прочета на български и останалите осем романа! И съвсем не вярвам да съм единствения. А ако и вие посегнете към разказите за Стоманения плъх, със сигурност ще сте на същото мнение!

Стоманеният плъх е остроумен чешит и адски симпатяга, винаги крие по някоя и друга печеливша карта в ръкава си (а понякога и цяло тесте!), а Хари Харисън е написал приключенията му така леко и динамично, че просто да ти е драго да ги изядеш с кориците и да търсиш още!

1079733

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s