Понякога децата имат нужда от четиво, което слиза на тяхното ниво, говори за темите, които ги вълнуват и по начин, който ги забавлява и ги кара да откриват хумора в собствените си неволи. А какъв по-лесен начин за това от четенето за нечии чужди неволи? А ако те са разказани направо от потърпевшия, описани в личен дневник, то разказите добиват едва ли не достоверността на исторически документ за нечий горчив опит от началното училище! Гарнирайте всичко това с малко комикси и несериозни, смешни картинки, сякаш взети от полето на нечия тетрадка, и имате печеливша комбинация!

След като се превърнаха в истински хит в западното книгоиздаване, детските книги-дневници набраха огромна популярност и у нас. Това като че ли се случи с поредицата „Дневникът на един дръндьо” („Diary of a Wimpy Kid”) на Джеф Кини, но това, че тя е сложила началото на вълната у нас, съвсем не значи че е първообраз на този младежки жанр. Всъщност, един от пионерите в тази тенденция е поредицата „Скъпо тъпо дневниче” („Dear Dumb Diary”) на американския автор, илюстратор и карикатурист Джим Бентън. Тази серия предхожда дръндьото с цели три години и също се радва на голям интерес. Бройката преведени книжки от серията (издавани от „Хермес”) вече е пет, от които днес ще ви представим първите две. Това са „Да се престорим, че това не се е случвалo” и „Панталонът ми е обсебен от духове”.

195923_b

В първата книжка се запознаваме с Джейми Кели, изстрадала душа, посещаваща основно училище „Макъръл”, чиято настояща цел е просто да се покрие тихичко и да не привлича внимание, за да не вземе да се сдобие с един от досадните, унизителни прякори, които само да ти лепнат и остават с тебе с години, може би чак до края на гимназията! Като за капак, Джейми май си пада по съученика си Хъдсън (определен от неведома скала със съмнителния статус да бъде „осмото най-готино момче в класа”).

195924_b

В „Панталонът ми е обсебен от духове” пък проблемите на Джейми започват с това, че кучето й внезапно придобива апетит за панталони и скоро момичето няма какво да облече. Казахме, че проблемите започват, но не и свършват! Скоро Джейми се сдобива с нови панталони (е, нови, нови… нови поне за нея, майка й обича да пазарува от втората употреба), които пък изведнъж започват да проявяват страховити свръхестествени качества, или поне така им се струва на всички. Уви, за да стане всичко още по-лошо, в цялата бъркотия се намесва (отново!) и Анджелин – популярната красавица на класа, обект и източник на завист, и съперничка в битката за Хъдсън Ривърс.

dnev1

Защо тези книжки са така популярни сред децата?

Това съвсем не са книги, които ще се изучават в училище, нито пък са неделима част от световното литературно богатство. Но и не това е целта им. Те са просто забавни четива, които могат да подтикнат доста изпитващи неохота към четенето (и дори сричащи) малчугани да му обърнат малко по-голямо внимание, и да открият веселата му страна. Нещо повече, тези книжки спокойно могат да подтикнат деца от начален курс и към по-креативни дейности като рисуване, писане и водене на собствен дневник. Защо ли? Ами, както казва Джейми от „Скъпо тъпо дневниче”:

„Понякога е по-лесно да разговаряш с дневника си, от колкото с майка си.”

dnev2

За успеха та поредицата спомага и фактът, че книжките са леко (съвсем лееекичко) подривни и на пръв поглед съвсем не педагогически съобразни – Джейми е просто обикновено дете, като всички останали, които изпитват неприязън към училището, не се разбират особено добре със семейството си, имат проблеми с общуването с някои от връстниците си, и т.н. Но все пак, тя някак си се изправя пред тези проблеми, и понякога успява да разреши ситуациите, а друг път не, но и в двата случая си научава урока и предоставя пример и образец за сравнение.

А щом героите се учат от личен опит, то читателите пък могат да се поучат от опита на героите. А това винаги е плюс, нали?

Книголет

dnev3dnev4

Advertisements

One thought on “Книги 1 и 2 от серията „Скъпо тъпо дневниче“ на Джим Бентън

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s