Майкъл Морпурго е автор, който навлезе в полезрението ми едва когато Стивън Спилбърг филмира неговия роман „Боен кон”. Невероятно красив и адски трогателен, през 2011 година филмът стана причина родните издатели да обърнат внимание и на романа. От тогава насетне търся удобен случай да прочета още нещо от този, май все още сравнително непознат у нас, автор на разнообразна литература.

И ето, че от издателство ФЮТ ми предоставят тази възможност, с цяла серия романи на Майкъл Морпурго, от които първият, който попада в ръцете ми е „Историята на редник Пийсфул”.

2224

Това е отново история, развиваща се по времето на Първата световна война, и отново ужасът, зверствата и кръвопролитията са така завоалирани и деликатно поднесени, че макар и да говорим за един от най-страшните военни конфликти в историята, битките и насилието са приглушен фон. А на преден план е една емоционална и драматична история за човешкия живот, в който възвишеното и трагичното често са ръка за ръка.

Събитията, които Майкъл Морпурго описва всъщност са спомените на младия редник Пийсфул, който си припомня събития от живота си, докато е на пост през нощта, не далеч от фронтовата линия.

Трима братя, един голям и закрилящ, един малък, който се опитва да се мери с първия (и може би да не расте в сянката му), и един, страдащ от аутизъм… Един трагично загинал баща, една овдовяла без време майка, и едно момиче, в което са влюбени едновременно две момчета… И разбира се, една чудовищна, всепомитаща война, която да разкъса живота им и да разпръсне парченцата от него…

Но със сюжета спирам до тук! Наистина, не ми се иска да издавам на никой, който не е чел книгата детайли от историята. Приемете съвета ми на доверие и просто прочетете тази книга. В живота на редник Пийсфул ще откриете история за братство и приятелство, за дълг и чест, за истинското значение на обичта, смелостта да се бориш, и дори да се пожертваш за нея… Както и за това, че без флагове и униформи всички май сме просто хора, досущ като тия, срещу които се борим…

И отново, както и в доста други ревюта на „Книжни Криле”, отразяваме книга, която в книжарниците ще откриете на детския щанд, но не оставяйте това да ви заблуди – романът на Майкъл Морпурго е творба, която е подходяща (и дори силно препоръчителна) за читатели от всяка възраст. Нека и възрастните не се изненадват, ако по някое време спрат за минута да четат „Историята на редник Пийсфул” – не защото им е доскучала, а защото е напълнила очите им със сълзи.

 

p.s. – Оказва се че и „Историята на редник Пийсфул” също се е сдобила с филмова адаптация, Private Peaceful (2012), макар и не с такава международна известност като споменатата в началото на ревюто лента на Спилбърг. Сега, след като книгата ме очарова, нямам търпение да видя и как се е справил режисьора Пат О`Конър с нейното пренасяне на екрана!

Advertisements

One thought on “„Историята на редник Пийсфул” от Майкъл Морпурго

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s