Кой е Джеронимо Стилтън? Мишок и медиен магнат. Репортер и рицар на перото. Писател  и приключенец. Детектив и любимец на децата. С повече от 15 години история зад гърба си в родната Италия, Джеронимо Стилтън е герой на буквално стотици книжки, романи и комикси, има свой собствен анимационен сериал (който бе излъчван и в България, по Супер 7), и продължава да бъде хит сред децата.

До нас, на български език, са достигнали до момента едва две от всички тези книжни истории. Това са „Мистериозният ръкопис на Нострамишкус” и „Ван с цвят на кашкавал”, издадени от Унискорп. Похвалното е, че това са най-първите две приключения на известния мишок, неговата първа поява!

Миши мистерии и аромат на сирене ни приветстват от страниците на книжките. Леки, развлекателни четива, приключенията на Джеронимо Стилтън са характерни със своите красиви, цветни илюстрации, които правят книжките още по-увлекателни. И да не забравяме – толкова разнообразни и шарени шрифтове, че свят да ви се завие!
162386_b
Книжките за Джеронимо Стилтън смесват екшън, криминални загадки, околосветски пътешествия и приключения с исторически артефакти, произведения на изкуството, и какво ли не още. Те са като Индиана Джоунс, Джеймс Бонд и Шерлок Холмс в едно, поднесени в анимационно амплоа за младите читатели. Носят очарованието и отличителните черти на сериали от моето детство като „Патешки истории” и „Спасителният отряд на Чип и Дейл”.

162490_b

Освен всичко, книжките често са изпълнени с миши вариант на реално съществуващи личности, градове и държави, исторически събития и пр. и по този начин провокират любопитство у малчуганите да се запознаят по-нататък и с истинските факти. (Простичък пример – Нострамишкус е очевидна препратка към Нострадамус, Мишкфурт към Франкфурт и т.н.)

Макар и издадени преди близо пет години, ние от „Книжни Криле” горещо се надяваме, че „Мистериозният ръкопис на Нострамишкус” и „Ван с цвят на кашкавал” все пак няма да останат единствените истории за Джеронимо Стилтън с български превод.

Zedd

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s