Кои бяха най-шокиращите разкрития от света на фентъзито и фантастиката от вашето детство? За мен това са топ 3 (внимание, следват спойлери за тези, които са проспали последните 30-40 години поп-култура):

#1 – Дарт Вейдър е бащата на Люк Скайуокър!
#2 – Планетата на маймуните е Земята!
#3 – Върджил Дриймънд и Кристофър Макдоуел са един и същи човек, и са ЖЕНА!

Дааа… Години след като бях станал фен на нейните книги-игри разбрах, че те всъщност са НЕЙНИ. И си казах „Елена Павлова е е***и пича!!”

И сега тя се завръща с шеметен сборник жанрови разкази, озаглавен „Две луни“!

Може да съм бил все още млад, впечатлителен, без базата за сравнение, която имам днес… Но и до ден днешен не се сещам за друго приключение а-ла Джек Лондон, с всичките му там кучешки впрягове, вълци, златотърсачи… и отнасящ главата научнофантастичен елемент! (за справка, четете дебютната й книга-игра „Ледено безмълвие”). За няколко години яко писане за Мега и Плеяда Елена Павлова разви фантастични светове с адски потенциал, и дори успя да разгърне доста от тях в поредици. Старите фенове си спомнят Песни от космическите друми, света на Галтея, Ринглас мечоносеца, Принца-герой, серията Номад… Новелата „Мъртви звезди”, подарък към стратегическата игра със същото име, и до ден днешен си спомням като едно от най-стойностните четива от ония години, и до сега го считам за гордост в родната фантастика… И също и до сега не мога да простя на съученика, който взе на заем книжлето и до ден днешен не ми го е върнал. (Ицо, да си ми даваш „Мъртви звезди”, иначе повече не съм ти приятел, чуваш ли!!)

След изчезването на книгите-игри и навлизането на интернет, линковете към разкази на Елена Павлова започнаха да се разпространяват „от ръка на ръка”, по форуми и чат канали. А да четеш „www.grandfathers_windmill.turing.com” на трептящ монитор късно вечер, малко след като си чул електронната песен на dial-up модема, това си беше ултимативното киберпънк преживяване! Ако не вярвате, потърсете afala в Буквите.бг.

Днес част от тези разкази се завръщат, допълнени от други, и за първи път на хартия, в сборника „Две луни” издаден от „Изток-Запад”. Близо 250 страници, седемнадесет разказа на Елена Павлова, по думите на фенове най-доброто от последните двадесет години, с гостуване на Иван Атанасов и корица от стар познайник, художника Петър Станимиров. И ако някой смее да иска повече от това, то заслужава да го изхвърлят от най-високата кула на родния му тролбург.

Две_луни

Беше истинско удоволствие да си припомня някои разкази, четени преди повече от десетилетие, и да открия, че те са все така притегателни, актуални и иновативни след всичките тия години. Или пък… може би просто Елена Павлова беше леко поизпреварила времето си с тях, и сега е моментът те да се появят отново?

И беше още по-голямо удоволствие да прочета разказите, които бяха нови за мен, и да се оставя на авторката да ме изненада с нов замисъл, нов подход, нов жанр във всяка следваща история, но винаги далеч отвъд измерението на познатото и ежедневното. Елфи, вампири, роботи, дракони, времеви парадокси, смело въображение, фентъзи, фантастика, ужас… Да, знам, хаотично стрелям жанрове и определения, но ако изгълтате сборника на един дъх и на вас ще ви се завие свят, а и тук има наистина за всекиго по нещо, а за такива като мен – има ВСИЧКО!

„Две луни” е прекрасна антология от разнородни теми и сюжети, с общата идея, че Елена Павлова винаги ще ви отведе до дебрите на някой фантастичен суб-жанр, ще ви изненада със свеж помисъл, ще си поиграе с клишетата, ще отдаде почит на големите майстори… (А и след като е превеждала толкова много от тия майстори, възможно ли е и да не е попила известно количество и от тяхното величие?)

Едно ще ви кажа, ако тази вечер погледнете към небето и там луната е само една, то четете грешната книга!

StarКнижар

Advertisements

2 thoughts on “„Две луни“ от Елена Павлова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s