Когато става въпрос за детска литература автобиографиите са истинска рядкост. Две от тях наистина са ми направили страхотно впечатление през годините, и едната е „Когато бях малък” на Ерих Кестнер, а другата е „Автобиография” на Бранислав Нушич. Авторът на втората не е сред най-издаваните и познати на децата писатели в България, въпреки че родната му Сърбия ни е съседка, и при все, че е любимец на доста предходни поколения. (Това, между впрочем, важи и за неговите произведения за възрастни, но това е друга тема.) Ето защо, когато от Сиела издадоха неговата „Седем хайдути и едно магаре” моментално й вдигнах мерника!

7haiduti-e1422796232697

И как няма! Това е една от онези книги, ужким насочена към ония, които тепърва са се научили да четат, но всъщност подходяща за всяка възраст, и третираща вечни теми през призмата на детството. Оригиналното заглавие е „Хайдуци“, но побългарената версия ми се нрави дори повече! Освен, че хайдутите и магарето са си типично наш си, балкански мотив, тяхното съчетаване в подобно заглавие носи асоциация и за дивите приключения от старите спагети уестърни, когато и ние бяхме малки, и светът беше по-простичко устроен…

И така, балканската Великолепна Седморка всъщност се състои от шепа дечурлига, махленски хаймани, които по пример на едновремешните хайдути решават да поемат нещата в свои ръце, да теглят една и на дом и на даскало, и да хванат гората!

20150113_0035

Окриляващ идеал, но се оказва, че дори и магарето да не беше само едно, на нашите герои пак щеше да им е трудно да яздят към залеза и свободата… Защото тя, свободата, всъщност си върви със своите си отговорности и перипетии, и изобщо, „моретата не са до колене, дори на голям”, както се пее в една песен.

Освен насладата от тази поднесена с хумор приказка за живота, книгата на Бранислав Нушич блести и с художествено оформление и илюстрации, дело на Дамян Дамянов, който е талант от класа и един от най-добрите съвременни графици и илюстратори у нас!

Тъй че, дали яхнали магаре, дали пешком, не пропускайте да се отбиете до книжарницата за тази книга, особено ако от време на време и на вас ви иде да хванете гората!

7h i 1m

Книжкознай

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s