Продължаваме да ви представяме артистичните детски книги на издателство „Рибка”! Днес на дневен ред е „Пътешествието на Шакълтън” от Уилям Грил. „Това е една от най-добрите детски книги, които можете да купите в момента! Не само в България, но и в целия свят.” – твърдят издателите на сайта си, и ние се съгласяваме, макар и да бихме премахнали определението „детска”.
Shackleton_Cover
Ърнест Шакълтън, легендарен пътешественик и изследовател, водил три британски експедиции до Антарктика в зората на двадесети век, преживял редица срещи със смъртта в брутално суровите условия на снежната пустош, заобикаляща Южния полюс… Да, действително не звучи като обичайния избор на тема за детска книга.

Shackleton_7

Макар и да не подценяваме ни най-малко децата, и да сме сигурни че художествената, образователната и чисто емоционална стойност на „Пътешествието на Шакълтън” със сигурност ще ги докосне, нашето мнение е, че още повече наслада от книгата ще изпитат някои майки и татковци. Защото това е книга, която предизвиква възхищение у читателите, които са способни да оценят нейните достойнства.

Shackleton_8

В интерес на истината за неподготвения читател книгата на Уилям Грил може дори да предизвика известен културен шок. Уж „Пътешествието на Шакълтън” е „книжка с картинки”, а пък изведнъж… ?!?
Shackleton_2

Може би знаете за какво говоря. Ако примерно като малки сте взели от видеотеката някой анимационен филм, а той взел та се оказал някой японски киберпънк трилър, бомбардиращ очните ви ябълки с футуристична визия, кръв и насилие, и изведнъж съзнанието ви е експлодирало при факта, че има и „анимация за големи”… Или пък някой ви е завел да гледате куклен театър, а представлението се е оказало някоя бунраку трагедия за възрастни, и неохотно са ви извели от салона…

Shackleton_1

Но е наистина крайно време повечко хора да се отърсят от идеята, че всичко цветно, нарисувано, анимационно, куклено и т.н. е насочено само и единствено към децата. Това са форми, изразни средства, творчески инструменти, и от къде на къде жанровете и темите в които ги използват различните автори ще бъдат ограничавани от възрастова аудитория?

Такъв е случая и с „Пътешествието на Шакълтън”. Илюстрациите на Уилям Грил не принизяват текста, те го извисяват! Ето защо, въпреки че книгата би била страхотен подарък за всеки любознателен малчуган, ние държим да подчертаем, че тя не бива да бъде омаловажавана и пренебрегвана като чисто детско четиво.

Shackleton_3

Рисунките ви карат да изследвате страниците в детайли, да пътешествате с поглед по следите на самия Шакълтън и да вдъхвате мразовития въздух на севера. Авторът допълва историческите факти със своята лична визия и интерпретация. Рисунките му са колкото схематични и стилизирани, толкова и изразителни и въздействащи. Това не е сух очерк, нито просто урок по история – това е опит за потапяне в чуждото преживяване, импресионистично пътуване във времето…

Shackleton_4
А това пък, че Уилям Грил освен да гъделичка интелекта с прекрасните си илюстрации, си е написал и домашното, и ни представя сума ти любопитни факти и детайли около историческата личност от заглавието само засилва нашето възхищение!
Shackleton_6
И така, ако не се боите от „книжки с картинки” или пък от вледеняващ студ, поемете на това паметно пътешествие заедно с Шакълтън и Уилям Грил!

Shackleton_5

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s