“Чудният роман на Кум Лисан” – как звучи само! Какви ли приказни приключения се крият зад подобно заглавие? … Доста мрачни, всъщност, но въпреки това – не само поучителни, но и препоръчителни! „Чудният роман…” е доста изненадващо и нетипично четиво, което може би до някъде ще шокира днешните млади читатели, посвикнали със сигурни, преработени, олекотени и омекотени варианти на старите приказки.

Цялата написана в рима, книгата е като предшественик на приказките на Недялко Йорданов, „Приключения опасни с герои сладкогласни” и „Страшни смешки, смешни страшки за герои със опашки”. И тук имаме дългичка римувана басня, която ни учи да разпознаваме доброто и злото и ни предупреждава за последствията от второто. Разликата обаче е, че патилата на Кум Лисан са не само доста по-страшни и безкомпромисни, но и заредени с донякъде дори циничен реализъм – нещо, от което също има нужда, ако искаме поуката наистина да има ударна сила и да направи впечатление на читателите. Да им е „като обеца на ухото”, както се казва.

chromnaklisan2

Макар, че става дума за привидно насочена към децата приказка, творбата дори има известен готически привкус, характерен за оригиналите на Братя Грим и Вилхелм Хауф. И нищо чудно – авторът Димитър Стоевски (всъщност псевдоним на Димо Чолаков), е интелигент и будител във всеки един смисъл на думата, и освен всичко, е отговорен и за българските преводи на горепосочените разказвачи. А корените на “Чудният роман на Кум Лисан” всъщност са дълбоко в миналото, и Стоевски черпи вдъхновение от средновековни истории с нравоучителен характер. (Препоръчваме ви да прочетете впечатляващата биографична справка за автора от сайта на Colibri, които издават книгата – http://www.colibri.bg/knigi/778/dimityr-stoevski-chudniqt-roman-na-kum-lisan )

123123

Но макар и писана по стари източници, римуваната творба на Димитър Стоевски засяга теми, които са учудващо съвременни (и май, уви – вечни) – главният герой е ловък, хитър, измамен, двуличен, егоистичен, без капка свян и опериран от съвест. И макар и всички тези качества да му помагат да се изкачва все по-нагоре по социалната стълбица, те са също така и описани и предадени по начин, който би отблъснал и отвратил всеки от главния герой, вместо да го превръща в модел за подражание.
312312
Друго, с което “Чудният роман на Кум Лисан” изненадва много приятно са илюстрациите – изключително майсторски литографии от Вилхелм Каулбах (Wilhelm von Kaulbach), изобразяващи антропоморфните животни, герои от римите на Стоевски. Литографиите съчетават приказното с реализъм, и придават тежест и документалност на случките. Каулбах е всестранно развит майстор, отговорен за различни произведения на изкуството – от архитектурни декорации по сгради в стария Мюнхен, до илюстрации към епосите на Омир. Той визуално придава на изданието на “Чудният роман на Кум Лисан” усещане за класика и непреходност, каквито и текстът наистина притежава.

213213

Книжнослав

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s