„Звезден полет” на Мелиса Ландръс има всичко необходимо за да зарадва младите почитатели на фантастиката и да спечели много нови такива! От харизматичен главен герой, до междупланетна конспирация, тъй че с готовност се хвърлих в това нашумяло sci-fi приключение.

179c2aea5f4ce48df9113b39268d901d

Героинята, Солара Брукс, е като смесица от Люк Скайуокър и Хан Соло. Отраснала без родители, в консервативна среда, далеч от всичко, което й се струва важно и значимо, тя е свикнала да се оправя сама с всичко, което животът й поднася, съчетавайки вроден талант, придобити от горчив личен опит практически умения, и дори чиста интуиция и известна доза тарикатлък! Естествено, под твърдата черупка на независима и самостоятелна героиня бушува и море от чувства, и Солара има своята несигурност, копнежи и мечти.

Привлечена от далечни хоризонти и неистовото желание да започне някъде отново и начисто, Солара се хваща на работа на тузарски космически кораб, където се сблъсква с лице от миналото – Доран Сполдинг. Бивш съученик на Солара (при това от недолюбваните), Доран е понастоящем наследник на интергалактически петролодобивен бизнес, т.е. неприлично богат, и с вървящите към високия му социален статус арогантност, самодоволство и аристократични претенции.

Разликата между Солара и Доран е светлинни години, но не щеш ли двамата се оказват принудени да се сработят на борда на кораба „Банши”, чието име само по себе си би трябвало да ви говори, че не става въпрос за звездолет за ваканционни разходки. И както често става, скоро нещата излизат лееекичко извън контрол, и героите се оказват в центъра на действието, без да си дават сметка за своята значимост и важната роля, която играят в съдбата на космоса!

21793182
Книгата е много приятно четиво, страниците буквално летят със скоростта на светлината, а заедно с развитието на действието имаме и развитие на героите, което винаги е плюс, но не винаги присъства в подобни леки приключенски истории. За фенове на сериали като „FarScape”, „Lexx” и особено „Firefly” „Звезден полет” със сигурност ще бъде находка!

И макар, че по-закоравелите читатели вероятно ще успеят да отгатнат и предвидят някои от обратите на историята, дори когато Мелиса Ландръс ни поднася познати архетипи и жанрови клишета, тя го прави с необходимия финес и умение, без да ни оставя с усещането, че четем просто поредната „вариация на тема”. Авторката използва познати теми и сюжети, но го прави по същия забавен и интересен начин, по който го прави следващ епизод от любима поредица – остава ни доволни от изживяването, и жадни за още от същото! Тъй че, вече сме в очакване на втората част на Starflight, Starfall, която е планувана за 2017!

25026403

Книголет

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s