Ако някой изобщо е способен да пише поезия под формата на проза, то това е Рей Бредбъри. Езикът му е така плавен и така красив, че често единствено описанията, пропитата със сладко-горчива носталгия атмосфера и чудатите характери са напълно достатъчни, за да се гмурнете в негова книга и да изплувате от там далеч след полунощ.

Абсолютен майстор на краткия разказ, от баснословната му пишеща машита (марка Royal) са се сдобили живот буквално стотици истории – изненадващи, провокативни, и фантастични във всеки един смисъл на думата. „100 разказа от Рей Бредбъри” излезе преди години, благодарение на БАРД, и от тогава от издателството периодично ни поднасят още и още преводи на американския сладкодумец. И ние ги четем, винаги с охота, и винаги лакоми за още! Защото когато става въпрос за Рей Бредбъри, сумата „библиография” е синоним на „съкровищница”.

198275_b-652x1024

Няма да изненадаме никого, ако кажем, че и случая с „Лятно утро, лятна нощ” не е изключение от правилото.  В 176 страници са събрани цели 27 разказа, като повече от половината са преведени за първи път на български език. Сцена на случките е Грийн Таун, щата Илинойс – столицата на творчеството на Бредбъри, из чиито улички и задни дворове читателите му не веднъж са се скитали нощем.

Разказите са като полъх на утринен бриз, като боса стъпка в покритата с хладна роса трева, като цветовете на залеза – кратки, мимолетни, изпълнени със спокойствие, и пропити с особена, простичка прелест. И също така – неподдаващи се на описание. Те трябва просто да се прочетат, да се преживеят. Те са като избелели пощенски картички от отдавна отминали дни, като забравени снимки, открити в долапа, спящи спомени от дъното на някое чекмедже…

И ние сме благодарни, че имаме привилегията да се докоснем до тях!

chi-lns-ray-bradbury-ct0020152027-20120606

Книгокрил

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s