Петата и последна част на интервюто на „Книжни Криле“ с художниците от култовото списание „Дъга“! Говорим за новия им комикс-албум, за последната изложба и за бъдещите планове! 

Да се върнем в настоящето. Макар, че официално „Над дъгата” не е продължение на култовото комикс-списание, аналогиите все пак са очевидни и неизбежни. Има ли амбиции, или поне мечти, да превърнете „Над дъгата” в периодично излизаща антология?

Димитър Стоянов – Димо: „Над дъгата“ са отделни албуми с комикси. Това не е списание и няма да бъде.

Евгений Йорданов: В този формат това е невъзможно. „Над дъгата” е издание на сдружение с идеална цел и то не носи приходи на никой от нас поотделно. Но и да беше нормално пазарно издание, това би бил много рискован проект и да излиза периодично, това за сега ми изглежда съвсем неизпълнимо.

Петър Станимиров: Ние сме много заети хора. Не зависим от никой. Работим комикси за удоволствие и думата „периодика” е забранена. Някои отчаяни фенове на списание „Дъга“ се опитват да ни вменят, че сми длъжни да се върнем 30 години назад, да мислим и рисуваме като тогава, но това е абсолютно невъзможно. Тези, които осъзнават това ни харесват такива, каквито сме сега, днес и те не са малко. Благодарим ви, приятели, всичко което правим е защото ви има. А дали ще е „Над дъгата“ или пък друго някакво издание, всичко зависи от настроението, времето и възможностите ни.

 

Поради ограничения тираж на „Над дъгата” някои хора решиха, че това е премерен ход за опипване на почвата, проверка какъв интерес ще има от страна на читателите и как ще се приеме на пазара. Феновете изкупиха албума, като една от причините бе, че от все сърце желаеха да подкрепят начинанието, и веднага започнаха с въпросите кога излиза следващата част. Но всъщност, разликата между първия албум и настоящото издание е четири години. Защо отне толкова дълго време да се появи „Над дъгата 2”?

Димитър Стоянов – Димо: Всеки от нас има много други ангажименти и беше нужно време, за да завършим изданието.

Петър Станимиров: Много съжаляваме, че така се получи, но пък компенсирахме всички истински фенове с двойно по-голям албум.

Евгений Йорданов: Хората като че ли не искат да разберат, че ние не печелим хонорари от това издание. Всички професионално се издържаме от другите си ангажименти и това го правим през „свободното” си време, за сметка на почивка или други проекти. Имахме други планове, но това се получи в крайна сметка.

 

През 2012 500-те отпечатани бройки от „Над дъгата” се разпродаде за отрицателно време. Какъв е тиражът и интересът към „Над дъгата 2”?

Евгений Йорданов: Мисля , че се продава добре но другите ще ви кажат подробности.

Перът Станимиров: Който пожелае „Над дъгата 2“, ще го получи.

Румен Чаушев: Засега…. интересът е добър!
От 8 до 18 юни за пореден път Ваши произведения красяха стените на галерията на Съюз на Българските Художници. Имате ли наблюдения каква беше посещаемостта и каква публика най-често привличаше изложбата?

Евгений Йорданов: Нямам време да следя ежедневно какво става , когато се видим научавам това, което ми е интересно.

Димитър Стоянов – Димо: Много добре посетена изложба, особено на фона на другите изложби на Шипка 6. Млади хора, слава Богу.

Румен Чаушев: Поне на откриването имаше доста хора. Доколкото разбрах, имало е добра посещаемост и през целия период на времетраене на изложбата.

Перът Станимиров: В продължение на 3 часа непрекъснато давахме автографи и не можахме да огледаме и преброим публиката.

 

 

А как избирате комикс-панелите, които да бъдат включени в експозицията?

Перът Станимиров: Огледахме етажа и решихме. Голямо значение имаха размерите на залата.

Евгений Йорданов: Аз се съгласих с избора на колегите ми, те всъщност организираха събитието а аз през това време ходя на работа.

 

А имаше ли някакви критерии към подбирането на темите и историите при подготовката на комиксите за „Над дъгата 2”, или авторите разполагат с пълна творческа свобода?

Димитър Стоянов – Димо и Румен Чаушев: Пълна свобода!

Евгений Йорданов: Няма строги правила. Имахме обща уговорка историите да приключват в един епизод, защото това не е периодично издание.

Перът Станимиров: Единствен критерий беше – само добри сценарии.
Вие сте доказателство за наличието на талантливи български комикс художници, но как стои въпроса със сценаристите? За тях нищо не се чува, има ли ги изобщо? Как намирате историите, които искате да разкажете в картинки?

Сотир Гелев: Въпросът със сценаристите е отделна тема, която е много обширна. По-добре да не я започваме.

Димитър Стоянов – Димо: Сценаристите са малко. Ако проима редовно комикс в България, ще се появят и пишещи кадърни хора.
В „Над дъгата” освен всички нови комикси видяхме отново някои от старите герои – ЕЛО, Ян Бибиян…

Евгений Йорданов: Да така е.

Перът Станимиров: Това повече няма да се повтори.

 

Като оставим на страна комикси като „Властелинът на пръстените”, „Томек” и „Момиченцето от Земята” например, при които сигурно би имало проблем с авторските права за адаптирания материал, лично аз си мечтая за дигитално реставрирани, луксозни издания на „ЕЛО”, „Добромир”, „Островът на съкровищата” и др. Има ли възможности или планове за преиздаване на някои от старите комикси от „Дъга”?

Димитър Стоянов – Димо: Това е добра идея и не е невъзможна.

Евгений Йорданов: Като художник на „Добромир“ мога да кажа само, че и да искам това, цели епизоди или отделни страници от поредицата, като оригинали липсват. Но и да не липсваха не мисля да преиздавам нещо от онези години днес.

Перът Станимиров: Никой от нас няма такива намерения. Аз не бих преиздал нищо свое, защото отдавна не рисувам така.

Сотир Гелев: Това е невъзможно – от логистична и икономическа гледна точка. Ако някой реши да го направи, то той трябва да има много свободно време и пари за прахосване.

Румен Чаушев: Може би… по някое време…

Вече знаем, че българските читатели и комикс-фенове Ви боготворят. А имат ли Вашите комикси присъствие зад граница?

Румен Чаушев: Във вид на изложби – да. Засега, може би единствено комиксите на Пенко за издателство Салария и участието ни във комикс фестивалите в Лесковац и Белград.

Димитър Стоянов – Димо: В далечната 1992 г. започнах една история за белгийското издателство „Ломбард“, но ужасните условия в България и разстоянието не ми позволиха да я приключа. Имам и един комикс, книжка малък формат, рисувана по поръчка за Русия. Имах неблагоразумието да изпратя оригинала, без да направя копие. Е, сега нямам нищо…

И накрая, след “Вълшебното огледало на Любен Зидаров”, знаем, че се работи и документален филм за „Дъга”. На какъв етап е продукцията и кога се очаква да бъде готова?

Димитър Стоянов – Димо: Късната есен, тази година, филмът ще е готов.

Сотир Гелев: Филмът е продуциран от Пенко Гелев, а режисьор е Мария Серафимова Николова. Първият етап на снимките е приключен и в момента режисьора работи над подбора на заснетия материал, който е над шейсет часа. Следващият етап ще е монтаж и нови снимки в края на август. Филмът ще е готов най-късно до ноември. Премиерата най-вероятно ще е догодина през зимата.
Е, скъпи приятели, с това завършваме и петата, последна част от нашето обширно интервю с художниците от списание „ДЪГА”! Благодарим на нашите гости за отделеното време и че се съгласиха да отговарят на нашите въпроси! А ако сте пропуснали някоя от предишните части, можете да наваксате с тях на блога на „Книжни Криле” ( knijnikrile.wordpress.com ), а не пропускайте и нашето ревю на новия комикс-албум „Над дъгата 2”! А ние няма да пропускаме да ви уведомяваме за бъдещите изяви на нашите гости и ще продължаваме да ви носим новини от света на комиксите!


ОБИЧАЙНИТЕ ЗАПОДОЗРЕНИ:

13521213_1189986531033349_820387828_n
Румен Чаушев
Сотир Гелев
Сотир Гелев
Петър Станимиров
Петър Станимиров
Евгений Йорданов
Евгений Йорданов
Димитър Стоянов - Димо
Димитър Стоянов – Димо

 

Advertisements

One thought on “„Книжни Криле” политат „Над дъгата”! – интервю с художниците на новия комикс-албум! (част 5)

  1. Благодаря на авторите на блога за това пространно интервю в пет части с художниците от „Дъга“ и „Над Дъгата“. Имаше какво да се научи от него. Ще очаквам с интерес следващи подобни материали.

    Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s