„Книжни Криле” политат „Над дъгата”! – част 4

В продължение на няколко дни на „Книжни Криле” ще излизат поредни части от интервюто ни с нашите приятели от „Проектът ДЪГА”. Гостуват ни художниците Петър Станимиров, Евгений Йорданов, Димитър Стоянов – Димо, Румен Чаушев и Сотир Гелев. Това са и пет от седемте големи имена върху корицата на комикс-албума „Над дъгата 2”, който вече отразихме!

Вече си говорихме за приятелството и взаимоотношенията между художниците от списание „Дъга”, както и за характеристиките на българските комикси, припомнихме си и славното минало на списание „Дъга” и работата по разказите в картинки от неговите страници! Вчера темата беше завръщането на екипа от художници и защо то се случи, когато се случи! А днес… ще засегнем и деликатната тема за списанието от 2003 година, позволило си да използва името и логото на „ДЪГА”!

Вчера споменахме състава на сдружението „Проектът Дъга”. Това затворен клуб ли е  или сред Вас има място и за нови попълнения? Веднага се сещам например за Ивайло Иванчев, който продължи приключенията на Справедливите в средата на 90те, както и за някои от художниците, които се изявяваха в „Дъга”-та от 2003 – хора като Мая Бочева, Сибила Коритарева, Сатанасов…

Сотир Гелев: Нашето сдружение е абсолютно затворен клуб, но пък от друга страна всеки може да участва в проявите, в изложбите например и в нещата, които предстоят. Също приемаме всякакви идеи, които ни допаднат, разбира се.

Петър Станимиров: Да, сдружението е затворена група, но в почти всички проекти разчитаме на помощ от приятели и съмишленици.

Евгений Йорданов: Всички хора които споменавате, а и други, са ни добре познати и имаме контакти. Повечето от тях са членове на секция комикс към СБХ.

Димитър Стоянов – Димо: Ивайло е далеч (дори започна да рисува за втория албум, но се отказа), а по-младите колеги вървят по свои пътеки.
И като стана дума, как изобщо се случи така, че се появи нова вариация на „Дъга”-та? Няма ли някакъв лиценз, авторско право, върху логото, върху името на списанието, върху оригиналните герои?

Димитър Стоянов – Димо:
Това не е вариация на „Дъга“. Правата се носят от всеки един от нас поотделно.

Евгений Йорданов: Няма никакви права, камоли някой да се интересува от тях. Всъщност не съм сигурен дали и робството у нас всъщност е отменяно някога. Питате ме за неща, които се наричат „професионална етика”, „елементарно възпитание” и други такива думи, предназначени за изучаване в училище и за запълване на речници с чужди думи.

Петър Станимиров: Никой няма право да ползва каквато и да е част от творчеството на друг, без неговото писмено съгласие. Останалото е етика. Логото на ДЪГА не е регистрирано, дори не е много сигурно, че е изработено от Георги Гаделев. Авторските права върху героите и поредиците са собственост на техните създатели – сценаристи и художници.

 

Какво е отношението Ви към „Дъга”-та на „Мунтеану & Мунтеану“? Приемате ли я като своеобразен наследник на класическото списание, или гледате на нея като опитът да се печели върху гърба на славата на вашите комикси и носталгията към тях?

Димитър Стоянов – Димо: Нямам отношение.

Евгений Йорданов: Дори не знам за какво става въпрос. Ако това се е случило на гърба ми, явно не съм забелязал.

Петър Станимиров: Нямам представа, не съм го виждал, а и не ме интересува. Опитът със сигурност е бил горчив.

Сотир Гелев: Идеята, че някой се опитва да спечели от комикси е най-малкото наивна. Това издание беше следствие на носталгия в най-добрия смисъл на понятието, но опитът беше обречен. Всичко опира до икономика и състояние на културата в страната, а те не бяха благоприятни за издателите. Начинанието им беше благородно и изигра важна роля в развитието на българския комикс.
Знаехте ли изобщо, че се подготвя такова списание, свърза ли се тогава някой с Вас, да ви покани за участие в проекта, или поне да поиска благословия?

Евгений Йорданов: Тук вече ме развеселихте, да се посмея и аз малко де, че то не е забранено!

Петър Станимиров: Не знаех за списанието, прочетох за него в някакъв форум. Честно казано, идеята ме отврати.

СЛЕДВА ПРОДЪЛЖЕНИЕ…

Очакваме ви и утре, когато в петата  и последна част от интервюто говорим за албума „Над дъгата 2” и изложбата под същото заглавие, както и за бъдещите планове на „Проектът ДЪГА”.


ОБИЧАЙНИТЕ ЗАПОДОЗРЕНИ:

13521213_1189986531033349_820387828_n
Румен Чаушев
Сотир Гелев
Сотир Гелев
Петър Станимиров
Петър Станимиров
Евгений Йорданов
Евгений Йорданов
Димитър Стоянов - Димо
Димитър Стоянов – Димо

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s