Издателство „Плеяда” излиза извън своето обичайно амплоа с издаването на серията „Огнедъх” (много приятен превод на заглавието „Dragonbreath”) от Урсула Върнън. Поредицата е в много приятна хибридна форма между роман и комикс и е насочена към по-младите читатели.

Тази комбинация стана извънредно популярна след успеха на „Дневникът на един дръндьо” (под такова име у нас излиза серията Diary of a Wimpy Kid на Джеф Кини), и породи хиляди имитации, редица от които се издават и в България. Достатъчно е просто да проверите колко различни детски серии-журнали излизат паралелно, до една с едър шрифт и наблъскани карикатурни картинки, които често са със съмнителна художествена стойност, и повечето са със заглавия от рода на  „Дневникът/Животът на някой-си/нещо-си”.

Макар и структурата на заглавията от серията „Огнедъх” да са изградени на подобна структура, те далеч не спадат към гореописаната подражателна категория. Напротив – имат си своя чар и индивидуалност.

9789544093556

Като за начало, тук илюстрациите, макар и отново семпли, са също така и далеч по-стилни от тези на масата подобни романчета. Урсула Върнън не цели да ви създава впечатлението, че рисунките на страниците са дело на 6-годишен първолак, и това е нещо, което заслужава да се отбележи. Освен това, тук има и цвят!

И второ, сега вече не четем отново просто за поредното хлапе, борещо се с ежедневните си проблеми. Всъщност, поправка, ТОЧНО ЗА ТОВА четем, но завоалирано, преправено, преоблечено във фантастични одежди и гарнирано с тонове хумор.

Защото в „Огнедъх” вместо за пореден път да следим неволите на някой нещастен ученик от началния курс, четем за едно симпатично драконче, все още неспособно да бълва огън, което е повод за подигравки от страна на връстниците му и за несигурност и притеснения у него самия. Т.е. и в поредицата „Огнедъх” се третират важни за подрастващите въпроси, но изведени извън конкретизиращия контест на нечий личен дневник, и преразказани във леко, приятно пародийно фентъзи.drag10-flipped-sidebar

С други думи – тези книги поднасят под една несериозна обвивка едни доста сериозни за днешните деца теми. А и не само за днешните деца. Дори да сте отдавна излязъл от тази възраст, със сигурност можете да си спомните поне част от предизвикателствата, пред които сте се изправяли – побойниците в училище, тормоза на по-големия брат, взелия ви на подбив съсед, несправедливите наказания от страна на нищо неразбиращите възрастни, притесненията покрай контактите със срещуположния пол, усилията да се впишеш в групата и пр.

Тогава, дракончето Огнедъх съвсем няма да ви е чуждо, нищо че е драконче, пък вие не сте! Асоциациите са лесни, аналогиите са очевидни.

И докато първата книга ни представя героя и ни вкарва в неговия свят, то втората, „Атакуват жабите нинджа”, надгражда с нов, вълнуващ сюжет! Ученик на обмен, саламандърче от далечна екзотична държава, при това и момиче… Сякаш не е достатъчна пропастта, която зее между момчетата и момичетата в тази възраст, ами бедничкият Огнедъх трябва да се справя и с културната бариера! Добавете към това и факта, че най-добрият му приятел е хлътнал по новодошлата и се е надул като балон от ревност… Трябваше ли авторката Урсула Върнън да вгорчи живота на дракончето докарвайки му до главата и страховити жаби-нинджи? Е, нищо пък, така е още по-забавно!

199503_b

„Огнедъх” и нейното продължение „Атакуват жабите нинджа” са добър начин да провокирате някой неохотен читател да попрехвърли известен брой страници и да заобича четенето една идея повече. На запад феновете на дракончето Огнедъх очакват вече дванадесетата книжка от поредицата, а ние се надяваме, че от „Плеяда” ще се погрижат и българските читатели и читателчета скоро да наваксат!
series_dragonbreath

Повече за книгите можете да научите от сайта на издателството: http://pleiadbooks.com/books?manufacturer_id=49&option=com_virtuemart&Itemid=2

Вижте и трейлър на първата част от поредицата!

СтарКнижар

Advertisements

One thought on “„Огнедъх” и „Атакуват жабите нинджа” от Урсула Върнън

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s