„Книжни Криле” политат „Над дъгата”! – част 3

В продължение на няколко дни на „Книжни Криле” ще излизат поредни части от интервюто ни с нашите приятели от „Проектът ДЪГА”. Гостуват ни художниците Петър Станимиров, Евгений Йорданов, Димитър Стоянов – Димо, Румен Чаушев и Сотир Гелев. Това са и пет от седемте големи имена върху корицата на комикс-албума „Над дъгата 2”, който вече отразихме!

Вече си говорихме за приятелството и взаимоотношенията между художниците от списание „Дъга”, както и за характеристиките на българските комикси, вчера си припомнихме и славното минало на списание „Дъга” и работата по разказите в картинки от неговите страници! Днес ще обсъдим завръщането на екипа от художници и защо то се случи, когато се случи!

Как стана така, че художниците от „Дъга” се събраха отново след толкова години? Какво го провокира и защо не се случи по-рано?

Евгений Йорданов: Румен беше инициатор на първата ни среща след години, на която просто се събрахме да се видим, без да сме имали някакви конкретни намерения и замисли. Мисля , че на всички ни беше много приятно да се  съберем на маса, но ако никой от нас не беше проявил инициатива, това мажеше изобщо да не се случи.

Петър Станимиров: Всичко се случва тогава, когато му дойде времето. Както се казва – едни хора се срещнаха на точното място в точното време. След голямата Първа среща на 10 септември 2010 последваха няколко в малко по-тесен кръг, постепенно се избистри идеята за сдружението. Основното и най-важното беше това, което правим да ни доставя удоволствие и да работим за възтановяването на българския комикс без да очакваме възнаграждение. Последното накара една част от хората автоматично да се откажат още в самото начало. С останалите седем основахме Проектът ДЪГА. Имаме си програма и цели, които осъществяваме методично, радваме се на моралната подкрепа на много приятели и се надяваме някай много богат фен на списание „Дъга“ да прочете това и да каже: Абе аз защо не взема да им помогна на тези хора!

Румен Чаушев: През 2010-та трябваше да отпечатим постери за „Хемимонт Геймс“, компания за разработка на компютърни игри. (Имаме семейна фирма за широкоформатен печат, брандиране на автомобили и пълно рекламно обслужване). Когато договаряхме поръчката, на на другия край на телефонната линия чух гласа на Пепи Станимиров, който се оказа арт директор на „Хемимонт“. Изненадата беше изключително приятна и за двамата – не се бяхме виждали повече от десет години. Мисля, че тогава ни хрумна идеята да се съберем и преброим – славната компания от „Дъга“. Речено – сторено! Организацията беше въпрос само на ден-два и на 10 септември срещата на „Динозаврите“ стана факт. Особено съм доволен, че на нея успя да присъства и Жоро Гаделев. За жалост тя беше и последната с негова участие. (бел ред. – големият художник Геогри Гаделев почина през 2011г., преди да успее да види или да се включи в „Над дъгата”)

Защо не се случи по-рано? Ами, както споменах и по-рано, всеки от нас си имаше свой бизнес и занимания, улисани в кариера, дори не ни е било до комикси, а пък  и може би точно тогава е назрял моментът това да се случи.

Сотир Гелев: Всяко нещо се случва, когато му дойде времето. Със сдружение „Проектът Дъга“ също. От среща на среща стана така, че вече сме направили няколко изложби, от които две буквално грандиозни – в двете участваха около 300 художника и бяха представени над 1200 табла с над 3000 техни произведения. И два албума с над 200 страници комикс. В момента снимаме и документален филм за списание „Дъга“. Не е малко…

Димитър Стоянов – Димо: От дума на дума, от маса на маса, та до секция „Комикс“ в СБХ и много изложби. По рано не се е получила революционна обстановка.

 

Кои всъщност са хората, които съставят сдружението „Проектът Дъга”? Има ли изчезнали по време на акция, някой от стария екип, с когото нямате връзка?

Евгений Йорданов: Това са художниците на списание „ДЪГА“. Това са всички живи художници от списанието, които проявяват интерес към тази тема.

Димитър Стоянов – Димо: Всички са налице с изключение на тия, които са отлетели на по-добро място. Има и колеги, на които не им е интересно да се занимават с комикс.

Петър Станимиров: Сдружението „Проектът Дъга”, това сме тук присъстващите, плюс още няколко човека. Имаме връзка с всеки, когото трябва.

Румен Чаушев: Твърдото ядро на Сдружението включва Сотир Гелев (председател), Петър Станимиров, Евгений Йорданов, Димитър Стоянов – Димо, Пенко Гелев и моя милост. Активно участие в работата ни взема и Антон Стайков (бел. ред. – г-н Стайков е автор на „Кракта история на българския комикс”, а „Книжни Криле” скоро ще ви запознае и с други заглавия, по които е работил). На ежемесечните ни срещи, разбира се, всички от екипа на „Дъга“ са поканени и са добре дошли.

След последното преброяване, изчезнали по време на акция се оказаха Георги Гаделев, Светослав Янакиев – Свето, Константин Георгиев – Коко, Венелин Върбанов – Хари, Емануил Чальовски – Ембата, Никифор Русков, Стоян Шиндеров, Тошо Цветанов, Григор Бояджиев … дано няма и други. Мир на праха им!

На нашите срещи са присъствали Ники Додов, Ники Киров, Вальо Ангелов, Росен Манчев, Вени Върбанов, Людмил Чехларов, Владимир Коновалов (участник и в двата албума „Над дъгата“), Ивайло Иванчев, Божидар Димитров-Божак, Александър Въчков (художник, колекционер и изследовател на комикса), Любомир Манолов и Асен Кожухаров (сценаристи на много от историите в „Дъга“). Удоволствие беше за нас и присъствието на Румен Петков на една от последните ни срещи.

 

А кои са до момента постиженията на сдружението „Проектът Дъга”, с които се гордеете най-много?

Евгений Йорданов: Голямото биенале на комикса преди две години без съмнение.

Димитър Стоянов – Димо: Двата албума „Над дъгата“, секция „Комикс“ и грандиозните изложби.

Румен Чаушев: Ще ги спомена в хронологичен ред:

-Създаване на Сдружението

-Създаване на Фейсбук страницата „Художниците на списание „Дъга“. Многото харесвания, коментари и препоръки на страницата ни вдъхнаха кураж.

-Албум и изложба „Над дъгата“. Изложбата посети всички големи български градове, винаги по покана на нашите фенове!

-Първа Национална изложба на българския комикс. Над 600 творби от повече от 100 художника. Отново турне с изложбата из страната.

-Създаване на секция Комикс към СБХ.

-София Комикс Експо. Огромна изложба на два етажа в сградата на СБХ на Шипка 6. Участници от 17 държави, над 400 творби.

-Втори албум „Над дъгата“ и съпътстваща голяма изложба.

 

СЛЕДВА ПРОДЪЛЖЕНИЕ…

Очакваме ви и утре, когато в четвъртата част от интервюто освен друго ще засегнем и деликатната тема за списанието от 2003 година, позволило си да използва името и логото на „ДЪГА”!


ОБИЧАЙНИТЕ ЗАПОДОЗРЕНИ:

13521213_1189986531033349_820387828_n
Румен Чаушев
Сотир Гелев
Сотир Гелев
Петър Станимиров
Петър Станимиров
Евгений Йорданов
Евгений Йорданов
Димитър Стоянов - Димо
Димитър Стоянов – Димо

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s