Напоследък ни върви на котараци… Един дойде от Русия, друг е доста известен в САЩ… Време беше и за българското попълнение в групичката! Но внимавайте, този котарак има доста остри нокти! Тъй че, освен ако не сте знойна красавица, не бихме Ви посъветвали да пробвате да го галите!

Разбира се, става дума за „Котарака и Абаносовият дракон”, третата поредна книга-игра от поредицата за Котарака, чието действие се развива във фантастичния свят на Крея. Автор е Александър Торофиев, известен повече като Ал Торо (нали знаете, че за книгите-игри у нас псевдонимите са стара традиция?). През 2011 година с първото заглавие от серията, „Котаракът и черния нарцис”, той официално поставя началото на Новата вълна на книгите-игри у нас, за което като фенове на жанра извънредно му благодарим!

Не, не, не! Не бързайте да се отказвате от книгата само защото е третата в поредицата, а сте имали неблагоразумието да пропуснете първите две. Първо, преди да започнем четенето ни увериха, че историите в поредицата са самостоятелни и могат да се четат в произволен ред. И второ – всъщност, и двете предни части са достъпни напълно безплатно като електронна книга на официалния сайт на Крея (Legacy of Kreya), който служи и като магазин на Сдружение Книги-Игри. Можете да ги откриете тук – http://www.legacyofkreya.com/bg/books

Abanosoviat drakon cover

Очаквайте скоро на „Книжни Криле” и интервю с автора Ал Торо!

От нас книгата получава три големи плюса.

Първият е заради това, че тази е от книгите-игри, в които имаме повече литература и по-малко мятане на зарчета и писане из дневници, а ние точно този тип харесваме най-много. „Котарака и Абаносовият дракон” е написана достатъчно увлекателно, и не само задържа вниманието от начало до край. Не само това, но и провокира да се завърнете към книгата след кратка почивка и да пробвате да я изиграете по различен начин, а не просто да я отметнете в списъка с „ОК, това вече съм го чел”. Взаимоотношенията между героите са интересни, всичко е подплатено с известна доза емоция, и дори има вариант към морските авантюри да добавите и някои по-романтични.

Плюс номер две е за иновативната възможност да се избира начина на игра – дали всичко да се ръководи единствено от изборите ви, или да участват и разширените правила. Не, че и ние навремето не сме послъгвали със зарчетата и показателите по време на битки, и не сме подлагали пръсти, за да отбелязваме задни епизоди… Но сега поне можем да го правим с чиста съвест! Авторът е предвидил, че книгата ще се чете както от запалени играчи, искащи предизвикателство от приключенията, така и от читатели, които предпочитат просто да се насладят на интерактивната история.

(Ако не знаете за каква интерактивна история и за какви книги-игри изобщо говорим, то ще го научите от епизод 1,5 – отново свежа хрумка, която не сме виждали преди в жанра!)

Capture
А третият плюс е за комбинацията от морско приключение и фентъзи! Така де, кой не обича пирати? Кой не обича фентъзи? А тук има и от двете! От страниците на „Котарака и Абаносовият дракон” лъха морски бриз и се чува плясък на вълни, атмосферата е на ниво, и играчите се потапят в изживяването. И за това, че поне веднъж в пиратски сюжет жените на борда не носят нещастие също заслужава похвала! J

Илюстрациите на книгата също никак не са лоши. Те са дело на Йоанна Викторова Drawly, и макар, че сме виждали и по-впечатляващи нейни работи, рисунките й за „Котарака и Абаносовият дракон” са едни от най-добрите илюстрации, с които книгите-игри от Новата вълна могат да се похвалят. Браво!

11214285_1431620587165974_2079679659402408244_n

Общо взето, „Котарака и Абаносовият дракон” си е доста солидно попълнение в пантеона на книгите-игри у нас, и ха дано следващото заглавие от света на Крея да види бял свят час по-скоро! Защото бихме се завърнали там с най-голямо удоволствие!

Гледайте и видео представянето от Ал Торо на новите книги-игри за 2016! Повечето от тях вече сме Ви преставяли, но ако гледате до края, ще разберете и кое ще е заглавието от следващото ни ревю на книга-игра! 🙂

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s