Днес, освен че искаме да Ви представим новата приказка-игра „Добросъците”, написана от бащата на малкото Таласъмче, Никола Райков, и прекрасно илюстрирана от талантливата Мая Бочева, искаме и да ви информираме за възможността да спечелите ваше собствено копие от „Добросъците”! Възползвайте се от шанса! За целта е нужно да имате профил в социалната мрежа за книги „Goodreads“ и да натиснете бутона „Enter giveaway“ на този линк: https://www.goodreads.com/giveaway/show/192396

А сега, пълен напред, към ревюто на „Книжни Криле”!

Талантливата Мая Бочева попадна в полезрението ми преди повече от десетилетие, когато нейната симпатична вещичка Уики прелиташе на метлата си по страниците на възродилото се списание „Дъга”. Комиксите за Уики бяха основната причина да си купувам списанието – бяха весели, шарени, изпълнени с живот и оригиналност. Прави линии в тези комикси почти липсваха. Фантастичният свят на Уики си имаше своя собствена визия – извиваща се, криволичеща, изпълнена със заврънкулки, увличащи окото на читателя панел след панел. Станах фен на Мая Бочева и през годините започнах да забелязвам разпознаваемия й стил на най-различни места – от танцуващи крави в телевизионни реклами (спомняте ли си, че всички си припявахме „Пършевица-Пършевииица”?) до образователни листовки, в които цветни контейнерчета обясняваха на децата основите на разделното изхвърляне на боклука. Където и да се появяваха рисунките на Мая Бочева, те винаги бяха истинска радост за окото. Тя има свой собствен, неподражаем стил, който сам по себе си е достатъчен повод да си купите всяка книга с нейните илюстрации.

Dobrosucite-small-cover

А когато тези илюстрации съпътстват новата приказка-игра от създателя на Малкото Таласъмче, Никола Райков, то трудът на двамата се превръща моментално в задължително заглавие за библиотеката на всяко дете! …и родител.

За Никола Райков и неговото симпатично геройче, Таласъмчо, вече сме говорили, тъй че ако не сте чели книгите, или ако сте пропуснали ревюто ни за тях, крайно време е да наваксате! Господин Райков е човек, когото ние от „Книжни Криле” наистина уважаваме и му се възхищаваме от сърце. Не само като автор, но и като личност.

 

Чрез своите интерактивни приказки самоиздаващият се Никола Райков еднолично превърна идеята на книгите-игри в семейно забавление с висока художествена стойност. А освен всеобщото признание на феновете печели и (измежду ред други) най-престижната награда за детска литература в България „Константин Константинов“.

Но неговата работа за децата не спира с писането. Авторът впряга своята постоянно растяща популярност за благотворителни и образователни цели, основавайки Фондация „Таласъмче” http://prikazka-igra.com/fondation.html , чрез която се провеждат и спомагат различни акции. Фондацията предоставя безвъзмездно книги на деца лишени от родителски грижи, деца със специални потребности, както и на малчугани, растящи в трудни условия. Даряват се книги и множество библиотеки и читалища, училища, детски градини и други. (Използваме случая да Ви призовем да се информирате за най-новата кампания на Фондация „Таласъмче”, целяща да има по един „добросък“ до всеки Добросък в беда. https://timeheroes.org/bg/talasamche/prikazka-igra-detski-bolnichni-otdelenia )

Вече разбирате и сами. Тандемът Никола Райков и Мая Бочева е нещо, което просто ТРЯБВАШЕ да се случи! И ние, от „Книжни Криле” сме извънредно радостни, че тяхната първа книга заедно е вече факт! За нас е истинска чест да Ви я представим! (А съвсем скоро ще ви представим отблизо и двамата създатели на „Добросъците“ – очаквайте на „Книжни Криле“ интервюта с Мая Бочева и Никола Райков!)

13321760_520433484747826_7118028342545894905_n

„Добросъците” връхлетяха читателите с премиера на 21 май… Пардон, грешка! Читателите връхлетяха „Добросъците”- „500 поръчки още преди премиерата на Добросъците – всеки писател може да мечтае за такива фенове!” – хвали се Никола в официалната страница на приказките-игри във Фейсбук https://www.facebook.com/PrikazkaIgra/

Трябва да признаем, че това е небивал интерес към българска книга! Доста родни автори продават такъв тираж в продължение на години, а 500 предварителни поръчки, това мачка дори българските преводи на световните бестселъри!

И съвсем заслужено!

Текстът на Никола и рисунките на Мая се допълват така добре, че не се сещаме за по-добра комбинация, от както някой се е сетил да сложи шоколадова глазура върху сладоледа на клечка!

1111

Между другото, ако не ни вярвате, то съвсем спокойно можете да се убедите и сами. Никола Райков продължава традицията от двете части на Таласъмчето и пуска „Добросъците” за безплатно сваляне под формата на PDF файл. http://prikazka-igra.com/read.html Прави това на 24 май, едва три дни след премиерата, с думите: „Избрах днешния ден, за да кача онлайн безплатната електронна версия на новата приказка-игра „Добросъците“. Честит ден на българската просвета и култура и на славянската писменост! Честит празник!”

От името на всички български деца и техните родители, благодарим Ви Господин Райков! Сваляме Ви шапка! А сега – напред към приключението!

2222

Уводът гласи:

„В домовете ни живеят малки добросъци. Скрити във фотьойлите,

под килимите или пък в електрическите крушки. Зад диваните,

сред детските играчки и под спалнята – техният свят е напълно

различен от този на странните Големи Човеци. Тази книга е за

тях!

Но това не е обикновена книга, а приказка. Приказка-игра! В нея

ти ще решаваш какво да се случи, ще пишеш буквички, ще избираш

какво да направят главните герои и всеки път приключението

ще е различно! Започваме ли?”

Следва представяне на трите главни геройчета-Добросъчета, а именно:

Мустакатата фотьойльонка Фифита, живееща във вътрешността на фотьойла.

Въоръженият с хобот прахояд Смук-смук, обитател на скрита под килима дупчица в пода.
Електрушката Жужка, със светещото дупе и цветните крилца, която пък, съвсем логично живее в електрическата лампа.

Приключенията на триото са смешни, забавни и вълнуващи, изпълнени със закачки към играещите, а не липсват и поуки. Смук-Смук, Фифита и Жужка са идеалните въображаеми приятели за всеки малък палавник или палавница. И това съвсем не са единствените чудновати създания с които ще се срещнете! Симпатичните същества са населили от корица до корица книгата, която съдържа 68 страници с общо 60 епизода (или Глави, както се наричат в приказките-игри). Всъщност, дори има и гост-поява на Мотовете на Радостина Николова, които също скоро ще ни навестят в бъдещо ревю на „Книжни Криле”!

3333

Никола Райков е запазил игривия си, непринуден стил на писане, познат ни вече от Таласъмчето, Художественото оформление е по-красиво от всякога. А главните нововъведения са две. Първо – ще се пишат буквички, но няма да издаваме какво става с тях. Второ – някои от епизодите… така де, главите… са доста кратки, и това е добре! Добре е, защото правят моментите, предоставящи на децата възможност за избор по-чести. По този начин малките читатели (или може би по-често слушатели!) могат да бъдат по-активни по време на играта, повишава се нивото на интерактивност, и приказките стават по-динамични.

4444

Като капак на всичко казано до тук само ще допълним, че всички книги на Никола Райков можете да поръчате директно от сайта на неговите приказки-игри, и те пристигат до Вас със безплатна доставка, а по желание и с персонално посвещение за малките читатели и автограф лично от автора. Книгата е в най-добрите традиции на детските илюстрирани приказки, а изданието е страхотно – голям формат, твърди корици, добра хартия, висококачествен печат.

Capture

Книгата не само, че не разочарова, но дори изненадва, и то много, ама много приятно. Всъщност, съвсем няма да преувеличим, ако кажем, че „Добросъците” има всички качества да се превърне в класика в българските детски книги. Тя е всичко, което можете да очаквате от Никола Райков и Мая Бочева, и отгоре. От страниците на „Добросъците” искри любов – любовта на двамата създатели към това, което правят, и любов към децата, за които го правят. А ние сме уверени, че и децата ще обикнат тяхното творчество! От сърце пожелаваме на автора и художничката още по-големи успехи, на себе си пожелаваме да ни зарадват отново с общ проект, а на Вас, скъпи родители и деца, пожелаваме приятно четене и приятна игра!

Ненко Генов

dobrosacite

6 thoughts on “„Добросъците“ от Никола Райков и Мая Бочева

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s