„Сред обръч от пясък и вода” на Ромен Бодри може би е почти незабележима, ако не се оглеждате специално за нея в книжарницата. Тъничката книжка е под 100 страници, форматът й е малък (този, който на запад се нарича digest size), а корицата прилича повече на поетична пощенска картичка от морски плаж, от колкото на обещание за екшън и приключения, за каквито обикновено са жадни феновете на книгите-игри. Факт обаче, че това може би леко невзрачно наглед книжле крие в себе си няколко доста приятни изненади.
cover_obruch_pyasuk_d1aedf5e8aec8f8a04c10fceecc7903b
Първо – главният герой в историята всъщност е героиня. По традиция, книгите-игри навремето бяха насочени предимно към момчетата. Дори тези от тях, които предлагаха възможност за избор на герои или създаване на собствени такива, третираха теми от чисто мъжки жанрове, и често се въртяха около спасяване на девойки в беда… с цената на доста пот, кръв и хвърляне на зарчета, разбира се!

„Сред обръч от пясък и вода” започва с пролог, обръщат се към читателя във второ лице, женски род. Признавам, че при първия случай си помислих, че може би става за правописна грешка, добавено по грешка „а”… Но после това се повтори, и след като се вгледах по-внимателно в корицата и разлистих, за да прегледам илюстрациите се уверих, че няма грешка. Най-накрая ми беше попаднала книга-игра, чиято история бе представена от гледната точка на жена!
b1
Втората изненада всъщност бяха илюстрациите. Тъй като завръщането на книгите-игри за момента съвсем не е с размаха на тяхното всепомитащо присъствие на книжния пазар от 90-те години, то и средствата, които се влагат в тяхното издаване са по-ограничени. А това означава, че вече не можем да се радваме на илюстрации от майстори на графиката като Евгений Йорданов, Ивайло Иванчев и покойния Никифор Русков. В резултат, илюстрациите са често едно от слабите места на изданията от Новата вълна в книгите-игри.

Но това не е случаят с „Сред обръч от пясък и вода”! Илюстрациите тук са истинска наслада за окото, и макар и черно-бели – излъчват мека красота. Жалко само, че са всичко на всичко четири, и че (поне в моето копие на книгата) част от тях са отпечатани доста тъмно. Може би някой не си е поиграл достатъчно при предпечатната подготовка?
Художникът е Клаус Пийон (Klaus Pillon), който по мое скромно мнение е талант от световна класа! Така че, постарах се да издиря илюстрациите му за книгата в оригинал, като междувременно прегледах и други негови творения, които са доста впечатляващи! (Просто впишете името му в Гугъл на латиница и ще се убедите.) Както и подозирах, илюстрациите на „Сред обръч от пясък и вода” са били първоначално цветни, а част от тях май дори не са включени в родното издание.

au_coeur_d_un_cercle_de_sable_et_d_eau_03_by_klauspillon-d655cwv

Това вероятно може да се обясни с ниския издателски бюджет, но при наличието на такъв илюстратор е направо срамота, че от Сдружение Книги-Игри не са включили поне страничка с малко информация за Клаус Пийон и линк към профила му в DeviantArt примерно. А на Ромен Бодри определено може да му се завижда, че е могъл да работи с художник от такова ниво.

Третата приятна изненада беше самата книга-игра! Да си дойдем на думата най-накрая! „Сред обръч от пясък и вода” е превод от френски (оригиналното заглавие е Au Coeur d’un Cercle de Sable et d’Eau) и поне за мен е първи досег не само с работата на Ромен Бодри, но и с френските книги-игри като цяло. Структурата е точно такава, каквато обичам – набляга се на историята, на художествената стойност на текста, а не на събиране на предмети, развиване на умения, чертаене на карти и пр. Не че тези неща не са важни за една книга-игра, напротив, но лично за мене литературните качества на текста и сюжета са водещ фактор!
au_coeur_d_un_cercle_de_sable_et_d_eau_by_klauspillon-d655cb8
В малко обем и с бърз темп Бодри успява да ви пренесе читателя в екзотична обстановка и да го накара да се вживее в ролята на млада островитянка, търсеща отговори на мистични въпроси и постепенно разкриваща тайните на откъснат от света атол… Бодри не конкретизира географското разположение на островите, нито племенната култура, но от това няма и нужда. Всъщност, ние дори не сме сигурни дали действието се развива в нашия свят или не.

„Сред обръч от пясък и вода” е добро забавление, чете се бързо и е доказателство, че броят епизоди не е показател за качество. А и дава да се разбере, че книгите-игри могат да са успешни, дори откъсвайки се от традиционните фентъзи, сай-фай и екшън жанрови стереотипи и експериментирайки с нови „декори” и герои.

au_coeur_d_un_cercle_de_sable_et_d_eau_02_by_klauspillon-d655con
повече информация за заглавието можете да откриета тук: http://www.legacyofkreya.com/bg/books/sred-obrach-ot-piasak-i-voda

СтарКнижар

Advertisements

One thought on “„Сред обръч от пясък и вода” от Ромен Бодри

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s