Бих могъл да определя „Илумине: Досието Illuminae_01” на Ейми Кауфман и Джей Кристоф като футуристичен нео-епистоларен роман. Бих могъл да го определя и като научнофантастична псевдо-документалистика. Истината обаче е, че тази книга просто не влиза в определения и не се вписва в установени категории. Но е толкова добра, че като нищо ще постави началото на нова вълна в Young Adult литературата с фантастичен елемент.

Въпреки, че това съвсем не е единствената силна страна на „Илумине”, книгата си струва четенето дори и само заради оригинално поднесената история. Художественото оформление тук е ключово, и върви ръка за ръка с текста. „Досието Illuminae_01”  не е типичната книга, не е и класически епистоларен роман, въпреки че черпи с пълни шепи от този май леко позабравен жанр.

97895427173001464764569

Вместо традиционните глави, параграфи и диалози, пригответе се да преминете през богата селекция от всевъзможни документи и информационни артефакти. Има буквално каквото се сетите – от имейли и чат-логове, през транскрипции на за записани разговори и разпити, копия на доклади, рапорти и пр. документация (част от която старателно засекретена с плътен, черен маркер), уеб-статии (някои от които почти директна препратка към Уикипедия), скрийншоти от екрани на различни устройства (със цялата там графична среда и потребителски интерфейс), та чак до схеми и диаграми на космически кораби и дори ASCII арт. Впечатляващо!
otkas--25 copy1464765387
Изключително съм доволен от книги, в чието оформление се влага такова старание и то те кара да съчетаваш четенето с изследване на страниците, по които пък са пръснати късчета информация, изграждащи детайли от фантастичния свят, в който авторите се опитват да те пренесат. В случая това оформление е издигнато в култ и представлява неделима част от структурата на книгата.

Заради този нестандартен подход от страна на Ейми Кауфман и Джей Кристоф „Илумине: Досието Illuminae_01” е една от малкото книги, за които човек може да се замисли дали изживяването не би било по-добро с електронна книга, на екрана на четец или друг вид мобилно устройство, от колкото на хартия. Просто значителна част от гореспоменатите документи, разказващи историята на романа ще седят дори още по-реалистично като пиксели.

otkas--4 copy1464764793

Но ако сте като мен, с физическо, хартиено копие, спокойно може да си представяте, че дебелия над 600 страници том е папка с принтираните доказателства и трансмисии. А поради факта, че художественото оформление заема значителна част от пространството по страниците, книгата всъщност се чете доста по-бързо и леко, от колкото бихте очаквали от подобна тухличка.

Силата на „Досието Illuminae_01” обаче не се изчерпва с интригуващия дизайн. За мое успокоение, след като веднъж се зачетох се оказа, че това съвсем не е една от ония книги, залагащи единствено на стил без съдържание. Според историята, пет и половина века напред в бъдещето корпоративния тумор от наши дни се е разраснал до такава степен, че е поел контрола над управлението на космоса. Две мегакорпорации враждуват за забравена от Бога планета, а войната между тях съсипва живота на главните герои, Езра и Кейди, между които, разбира се, тлеят любов и привличане. А и са повдигнати съвременни въпроси за индивида срещу системата, глобализацията, корпоративното двуличие, печалба за сметка на природа и ред други – просто днешните проблеми са пренесени в бъдещето, и повдигнати на N-та степен.

otkas--45 copy1464765527
Изненадващо е как измежду сухите документи и статии авторите все пак са успели да вкарат толкова драматичност и емоция, а не са пропуснали и подобаваща доза екшън. Впрочем, в едно изказване в Интернет, Джей Кристоф определя романа като поредица от класически драматични елементи, давайки пример с паралели между Illuminae_01 и „Междузвездни войни” и „2001: Одисея в космоса”, и все пак завършва със „Сигурен съм, че такъв роман още не сте чели”.

otkas--28 copy1464765400

А интересно как поради вмъкването на такава близка до съвременните млади читатели тематика, все повече и повече читателКи посягат към научната фантастика. Освен „Досието Illuminae_01” жив пример за това е и прекрасния роман на Клаудия Грей „Star Wars: Изгубени звезди” (отново издание на Егмонт България, чието ревю предстои съвсем скоро на „Книжни Криле”).

Както би трябвало да сте се досетили още от самото начало, книгата е начало на поредица – все пак, това 01 в заглавието не е сложено просто за украса. На сайта на издателите от Random House вече има обратно броене за втората част, Gemina. Докато пиша тези редове до нея остава точно 3 месеца, 23 дни, 7 часа и 32 минути! А колко време ще отнеме от Егмонт да зарадват читателите и с българския превод – за това вече нямам информация. Представям си обаче, че освен превода, предпечатната подготовка на такова чудовище гълта доста време. Във всеки случай… Вече съм в очакване!

Ненко Генов
otkas--26 copy1464765389

NEW_Illuminae_Cover_back1464764572

Advertisements

2 thoughts on “„Илумине: Досието Illuminae_01” от Ейми Кауфман и Джей Кристоф

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s