По принцип, на „Книжни Криле” отразяваме литература и комикси и дори и не бяхме помисляли да правим ревюта на книжни модели. Все пак, те приспадат към графата „Ръчен труд”, а не към литературата. Нали се сещате? Става дума за едни от тези издания, които изглеждат като книжка и се продават по книжарниците, но всъщност единственото нещо за четене там са инструкциите, а самите книжки се изрязват, прегъват, лепят, сглобяват… И ако сте достатъчно сръчни, скоро ще се превърнат в нещо съвсем различно. Но този път просто няма как да не направим изключение и да представим няколко такива книжни модела! Причината? ПИПИ ДЪЛГОТО ЧОРАПЧЕ!

До скоро си мислех, че притежавам в библиотеката си поне по едно издание от всяка книга от, по и за Астрид Линдгрен, която е излизала на български език. От любимите ми детски романи, които периодично препрочитам, през илюстрованите книжки с приключенията на Пипи, до биографията й, дело на Сибил Грефин Шонфелд. Не отдавна от ик ПАН ме зарадваха и с „Ако светът не беше лудница” – записки на писателката, съставящи горчив очерк на Втората световна война.

Освен българските издания, имам и цялата колекция от четири тома с оригиналните комикси за Пипи, писани от самата Астрид Линдгрен… но за тях ще говорим скоро в „Книжни Криле” (тъй че, дръжте ни под око!).
pipi 2
Как и защо обаче чак до сега са ми убягнали картонените модели за сглобяване с Пипи на издателство Миранда нямам никаква представа. Точно под такава форма изобщо не съм очаквал да открия героите на Астрид Линдгрен по книжарниците.

Първо окото ми привлече Вила Вилекула! Знаменития дом на Пипи, в който тя живее заедно с маймунката Господин Нилсон, и кончето, което се подвизава на верандата (не за друго, а защото в кухнята само ще пречи).

И като споменахме кухнята, тя е в първата част на модела. Оборудвана е с всичко необходимо за приготвяне на палачинки и посрещане на гости, пък било то и неканени, като Карлсон-гръмотевицата и Блум.

pipi 3

Размерите на модела са 28 / 20 / 35 cm, а ето и част от описанието му:

„В това издание ще построите първия етаж на къщата с верандата и кухнята на Пипи. Изрежете частите, сглобете и подредете (или разхвърляйте, за да сме в стила на домакинята) печка, шкаф с мивка, столове и маса, отрупана с лакомства, чаши, тиган и чайник. Ако искате да имате повече светлина в стаята, можете да изрежете стъклата от рамките на прозорците. Облечете с различни дрешки куклата Пипи, коня и маймунката, включени в комплекта. Както казва Томи: „С Пипи винаги е по-весело“, така че ние ви пожелаваме само дълга игра!”
pipi 4
Втората част на модела представлява втория етаж, с покрива, тавана и стаята на Пипи. Там е дори и мъничкото легълце на Господин Нилсон! Но ако решите да настаните своята картонена Пипи под завивките, не забравяйте – тя спи с краката върху възглавницата! Както и с първия етаж, и тук са включени картонени изображения на героите и този път това са Томи, Аника и негово височество Капитан Дългия чорап, баща на Пипи, капитан на кораба „Лудетина”, и негърски крал на остров Корекоредут.
pipi 5.PNG
Веднъж сглобена, картонената Вила Вилекула може да служи за приятна декорация на детска стая или библиотека, а спокойно може да се използва и за игра, стига да сте по-внимателни (все пак е от картон!).

Въпреки, че модела не използва пряко елементи от оригиналните илюстрации на „Пипи Дългото чорапче” (което би било страхотно), създателите на моделите са се постарали да ги приближат до познатия ни от книгата вид. Дори да видите готов, сглобен модел без заглавие, няма как да сбъркате и ще го разпознаете веднага като дома на най-известната героиня на Астрид Лингрен. Но все пак, бъдете предупредени – макар и сполучливи, моделите са компютърно оцветени с помощта на различни текстури и не съдържат прекрасните рисунки на художничката Ингрид Ванг Нюман.

pipi

Оказа се обаче, че с Вила Вилекула не се изчерпват тематичните модели с Пипи. Картонени Пипи, Томи и Аника са включени и към модела на класна стая от издателство Миранда. Вероятно си спомняте, че решена да поправи тая несправедливост, че единствено децата, ходещи на училище имат ваканция, Пипи също яхна коня си и се отби в класната стая на своите съседчета, приятелите й Томи и Аника. Дали това се предполага да бъде същата класна стая не знам, но във всеки случай, спокойно може да се използва за целта. Имате си дори кирилица върху черната дъска, плюс три чина за ученолюбивите герои.

pipi 6
pipi 7
Виж, графитите от външната страна на стената можеха да ни бъдат спестени. Може би са опит за придаване на съвременно усещане, но за мен, точно този детайл от модела избива на кич са изключително не на място, особено щом става дума за Пипи. (Лично аз, смятам просто да си принтирам или нарисувам известен брой тухлички, които да залепя отгоре, за да залича надписите по стената на училището)

pipi 8

А ако решите да разширите приключенията на Пипи, богатия избор от картонени модели за сглобяване на издателство Миранда вслючва още и пиратски кораб, който макар и да не е „Лудетина”, може да бъде използван за разиграване на морски битки.

korab

Освен тематичните модели с Пипи и компания, в сайта на издателството ще откриете и други интересни модели, част от които са вдъхновени от приказките. Такава е например къщичката на Баба Яга, снабдена с всевъзможни вещерски пособия и чифт кокоши крака.

baba yaga

Не е подмината и друга, не по-малко известна приказна постройка, а именно изградената от всевъзможни сладости къщичка, в която попадат Хензел и Гретел.

 

Измежду всички от гореспоменатите модели, за мен фаворит по разбираеми причини си остава Вила Вилекула! Не само, че ми се струва най-сполучлива като оформление, но е и най-големия от моделите (все пак е в две части). Смятам, че тя е добър способ да се съчетае четене с някакъв друг вид активност и да се пренесе нещо от страниците на „Пипи Дългото чорапче” в сферата на игрите. Хубаво забавление и начин да прекарате време заедно с децата, както и да провокирате допълнителен интерес към героите на Астрид Линдгрен.

Приятна игра! 🙂

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s