Въпреки, че през последните години като че ли има лек подем в издаването на комикси на български език, те все още не са достатъчно често явление, че феновете им да имат богат избор от четива. Това превръща всяко ново комикс-издание в събитие за почитателите на графичните разкази. А когато върху корицата на въпросното издание стоят имена като Стивън Кинг и Алекс Малеев, то събитието наистина си заслужава да бъде отразено.
1561232-ax_maleev_2

Вече Ви представихме българската звезда на световния комикс-небосклон, Алекс Малеев (и конкретно, работата му по Star Wars: Lando, мини-поредица на Marvel). А Стивън Кинг е име, което няма нужда от представяне! (А и каквото и да кажем за него, все ще е малко!)

От издателство Бард идва в български превод графичния роман Stephen King’s N. Изданието съдържа в себе си всичките 4 броя на мини-поредицата на Marvel Comics, адаптация от сценариста Марк Гугенхайм по едноименния разказ на Стивън Кинг от сборника му „Малко след залеза” (2006).

Scan_20160323 (324)-1000x1000

Едно е сигурно – когато български художник, пробил на американския пазар и работещ за най-големите комикс-издателства работи по материал от един от най-продаваните живи автори и абсолютна хорър легенда, е просто истинско чудо, че тиражите все още не са изчерпани! (Книгата дори е с 20% намаление от сайта на Бард! – http://www.bard.bg/book/?id=1529 )

Ще ви спестим анотацията (нея можете да си я прочетете и на горния линк), първо, защото не обичаме да издаваме историята в ревютата си, и второ – защото така или иначе, за разлика от романите, когато човек купува комикс предпочита да го разлисти, вместо да чете текста на задната корица. А още от първата страница си личи, че рисунките на Малеев за доста сполучлив избор за мрачния и атмосферичен, изпълнен с напрежение разказ на Кинг. Веднага прави впечатление, че художникът е използвал снимки като помощен материал и референция, но трасирани и обработени, изображенията все пак не стоят като фотографии, безпосредствено пренесени върху панелите.

LAT_KING121408_49193c

Това, разбира се, е артистично решение – по молба на Марк Гугенхайм, Малеев се придържа към фото-реалистичен стил, целящ да предаде на читателя документално усещане, отдалечаващо ужаса на Кинг от сферата на фантастичното и въображаемото и предаващ му плът и кръв. С акцент на кръвта, особено към финала! …но не очаквайте от нас да ви разваляме удоволствието от четенето. Достатъчно ви е да знаете, че това е облечено в мрак пътуване през окултното!

Графичният роман N съдържа повече текст от средностатистически комикс, но когато за историята е отговорен самият Стивън Кинг, стремежът да се запази възможно най-много от прозата, до колкото го позволява формата, е напълно естествен. Освен това, за да не накъсва комикс-стилистиката, по-дългите текстове са подадени като подхвърлени документи, писма, статии и др.

stephen-king's-'N.'_3

Изданието включва галерия на кориците от броевете на поредицата, преди тя да бъде събрана в графичен роман, както и предварителни скици от работата на Алекс Малеев, придружени от кратък коментар от художника. Можете да прочетете интервюто със сценариста Марк Гугенхайм от сайта на Бард, даващо поглед зад кулисите на създаването на графичния роман – http://www.bard.bg/book-excerpt/?id=1529

Феновете на Кинг със сигурност няма да останат разочаровани, а за родните почитателите на комикса, Stephen King’s N е рядък шанс да се докоснат до творчеството на наш комикс-артист от световна величина.

Какво остава, освен да си пожелаем някой ден да видим у нас и комиксите на Marvel по „Тъмната кула”? Ха, дано!

Zedd

 

One thought on “Stephen King’s N – българинът Алекс Малеев рисува комикс по разказ на Стивън Кинг

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s