Ако сте влизали в българкска книжарница през 90-те, едва ли има нужда да обяснявам какво представляват книгите-игри. Те бяха просто НАВСЯКЪДЕ! Интерактивен разказ, най-често написан във второ лице, поставящ читателя в главната роля. Идеята е, че историята е разделена на епизоди, обикновено завършващи с избор от типа – „Ако решиш да заговориш странника край пътя, премини на 31, ако решиш се отклониш по пътеката през гората чети 17, а ако просто продължиш напред – очаква те 94”. Някои от книгите наблягаха повече на художествената стойност на историята, докато други разчитаха на правила с бойни системи, развитие на уменията и качествата на героя и др.

За книгите-игри тепърва ще говорим много. Това, което ви трябва да знаете за момента, в случай че тепърва навлизате в темата, е че те имаха своя бум през 90те, а после, с пренасищането на пазара и постепенното навлизане на компютърните игри, книгите-игри престанаха да излизат почти изведнъж. Тяхното отсъствие от книжния пазар продължи с години, и старите фенове осъзнаха, че няма никакви изгледи те да се завърнат…

И тогава самите фенове решиха да вземат нещата в свои ръце, издириха се помежду си, организираха се в интернет общество, което бързо се разрасна, и започнаха да работят върху възраждането на жанра. Т.нар. Нова вълна в книгите-игри дори привлече някои от старите автори да се завърнат!

Заглавието, което искаме да Ви представим днес е най-новото попълнение в тази Нова вълна! Нарича се „Генезис”, а нейният автор е руснакът Андрей Журавлев скрит зад псевдонима Рей Гард (псевдонимите са отколешна традиция в жанра). За мен лично това беше първата изненада, що се отнася до книгата. Бях убеден, че ще чета родно произведение, а се оказа превод! До колкото ми е известно, поне за момента това е първата руска книга-игра, която излиза у нас. И въпреки вледеняващата корица, книгата е топла-топла – излезе от печат едва преди месец!

cover_genesys_2a482734b8885977488cd219ba73fcc8

Авторът се е постарал да изпрати читателя (или пък трябва да кажем „играча”?) на място, от което сибирски гулаг би изглеждал като курорт. Планетата Ледхом е скована от вечен лед и сняг, отвратително неприветливо място, но уви – източник на ценни суровини. И така, героят ви е бивш военен, корав тип, който по чисто финансови причини се блъска като миньор на Ледхом. Екшънът започва, когато на планетата ненадейно се разбива космически кораб, а ужасната извънземна гадина, която е била затворена на борда, сега сее смърт сред миньорската колония! А дали ще живееш или ще умреш, зависи от теб самия!

Е, историята може и да не блести с оригиналност, черпейки с пълни шепи вдъхновение от добре познати заглавия в сай-фай хорър жанра, но в това дори има известен чар! Ужасяващ и непознат хищник, клаустрофобия, параноя, първична борба за оцеляване… Ако сте като мен, то четейки визуализирате всичко в главата си като филм. А „Генезис” представлява изпълнен със страх и атмосфера B-movie от 80-те, от онези с практическите специални ефекти и минималистичен електронен саундтрак а–ла Джон Карпентър!

Dnevnik - Genesis_color

Правилата на играта не са сложни, тъй че смятам, че дори и новак в книгите-игри би свикнал бързо. Ако пък сте от моето поколение, ако сте стара пушка и решите да се върнете към книгите-игри след дълга пенсия, то „Генезис” на Рей Гард е идеална възможност да го направите!

п.с. А забелязахте ли логото „Хиперкосмос“ в горния ляв ъгъл на корицата? Издателите от „Сдружение Книги-игри“ ни обещават цяла поредица научнофантастични интерактивни приключения! Ще ги очакваме с нетърпение!

За официалната страница на изданието продължете тук.

Книголет

Advertisements

One thought on “„Генезис“ на Рей Гард

  1. Книгата ми е в списъка за четене- купих си я още на летния панаир на книгта, но все не остава време! Но сега вече като настъпват летните жеги ще я ползвам да се разхладя на ледената планета 🙂 И едно малко уточнение- преди време излезе друга руска книга- игра- “Тихото Училище“‘, тя е първата руска книга-игра излязла у нас. Горещо я препоръчвам!

    Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s