Бабичката крачеше по училищния коридор със ситни стъпки. Спомням си момента съвсем ясно. Отначало си помислих, че е дошла, за да вземе някое от децата. Но вместо някое момченце или момиченце, към нея се втурнаха всички. ВСИЧКИ! Децата протягаха ръце, подаваха монети, и после се оттегляха от тълпата, размахвайки над главата си някакви шарени листове хартия, които бабичката им подаваше… Приближих се да видя какво става. След малко вече се бях сдобил с първия в живота си брой на детското вестниче „Венче”. А бабичката с пълната с вестници чанта беше редовен посетител в училище, и винаги очаквана и посрещана радушно!

Първото, което винаги ни хващаше окото във „Венче” бяха естествено плакатите, тях ги виждахме отдалеч, тъй като заемаха средните две страници на изданието, и на тях бяха винаги любими анимационни герои. Много от тях са красяли стените на детската ми стая. Вестничето съдържаше също хартиени модели за сглобяване, стихотворения, интересни статии за света на животните, или пък на исторически теми… И КОМИКС!!!

А хората от моето поколение знаят каква рядкост бяха комиксите през онези дни. (Те до голяма степен продължават да бъдат рядкост у нас, но вече времената са други, имаме интернет, поръчки и внос от чужбина…). Комиксът в първия брой от „Венче”, който си купих беше част от серията „Озма от Оз” по Л. Франк Баум (по-точно, третата книга от поредицата му). След като тази серия приключи, във вестничето се появи комиксът „Маугли”, адаптация по „Книга за джунглата” на Киплинг. Създателите на комиксите вече ми бяха познати – Сотир и Пенко Гелеви. Бях осъзнал, че Сотир Гелев трябва да е същия, отговорен за първия ми досег със Средната земя на Толкин – онзи, който бе рисувал „Хобитът“ и „Властелинът на пръстените“ във вече спряната от печат „ДЪГА”. (Имената и на двамата братя продължавах да срещам с години напред, и то далеч не само върху комикси, но сега няма да се отплесваме в подробности за тяхното творчество. Такива можете да откриете и сами.)

Естествено не пропусках брой на „Венче”. А след „Маугли” започна нова поредица, от кратки, весели случки, чиито главни герои бяха момченцето Илийчо и мърколакът Август.

Точно както и с предишните поредици, и тези странички грижливо събирах и подреждах в папка! Исках да ги запазя за вечни времена! (Читателската и колекционерската страст се бе събудила в мене още в ранна детска възраст, а папката още си я пазя у дома). И ако някой някога ми беше казал, че един ден, вече сам родител, ще държа в ръцете си същите тези комикси, но вече в луксозно издание под формата на албум, и ще мога да ги споделям с малката си дъщеричка, то това със сигурност би ми се видяло по-невероятно, от приключенията на Илийчо и Август!

Невероятно, но факт!

От издателство Enthusiast издадоха сборника „Илийчо и Август”, последван и от втори том с нови приключения, „Илийчо, Август и седемте джуджета”. Историйките за двамата симпатяги са подредени, на качествена хартия и с чудесен, цветен печат. След толкова дълги години Илийчо и Август неочаквано се завърнаха за радост на старите им почитатели, и за да си спечелят много нови!

Историйките за малкото момченце и неговия приятел-мърмолак продължават да са все така чаровни, изпълнени с фантазия и невинност. Пътуването на едно малко момче в света на въображението, рамо до рамо с верен приятел… Бих казал, че имат нещо общо с Малкия Немо от Уинзор Маккей (а ако тези имена не ви говорят нищо, марш да се образовате!).

oo_2553661
Ако за първи път чувате за Илийчо и Август, то силно ви препоръчвам да се запознаете с тях при първа възможност. Ако пък сте стари дружки, то ще грабнете изданията и без да ви увещавам. А ако сте като мен и си имате детенце, с което да споделите комикс-патилата им, и да ги преоткриете отново през детски очи, то вие сте за завиждане!

„Илийчо и Август” ни учи, че не всичко, което се крие под леглото е страшно, дори напротив! И вие проверете под вашето, защото кой знае, може би и там дреме някой мърколак!

Книгокрилuntitled2_2_89

Advertisements

One thought on “Комиксите за Илийчо и Август от Сотир Гелев и Пенко Гелев

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s