По какво си приличат страстните читатели и запалените геймъри? Освен това, че и едните, и другите имат тенденцията да си развалят очите до късна доба отдадени на любимото си хоби? Случва се литературни произведения да бъдат адаптирани като интерактивни забавления (още на вече античния Правец-8 сред любимите ми заглавия беше един прекрасен куест по „Алиса в Страната на чудесата”, дело на Windham Classics), а и обратното – игрите да прекрачат от екрана на страниците. Такъв е случаят с днешното ревю.

Една тъничка, забравена от Бога книжка от зората на 90те, с едър шрифт и корица като обложка на долнопробен екшън от кварталната видеотека… Когато случайно я открих на символична цена в антикварно магазинче веднага ме лъхна на носталгия! ….и може би на леко мухлясала хартия. Грабнах находката си, седнах на първата пейка и се оставих на книжлето да ме върне назад във времето, когато пикселите все още бяха големи, а екраните изпъкнали…

Worlds_of_Power_cover.png

„Ninja Gaiden“ без съмнение е една от великите класики в каталога игри на 8-битовото поколение. Светкавичен екшън геймплей, допълнен с фантастични филмчета и пленителна история е печеливша комбинация за добра видео-игра. Дали обаче същото важи и за книга?

Поредицата „Worlds of Power“ е създадена от Seth Godin, с идеята да стимулира четенето при деца, които играят видео-игри. Godin подбира игрите (включително „Blaster Master“ и „Castlevania II: Simon’s Quest“) и създава обширни справочници за всяка от тях, описвайки героите, историята и нивата. И макар псевдонимът му – F.X. Nine (избран, за да бъде подреждан близо до книги за Nintendo в библиотеки и книжарници) да присъства на всички корици, книгите всъщност са писани от няколко други, селектирани от Godin, автори.

На Peter Lerangis (с псевдоним A.L. Singer) се пада да пресъздаде играта-бестселър на японския гейминг гигант Tecmo в книжна форма. Lerangis е отговорен също и за гореспоменатата адаптация на „Blaster Master“, елементи от която Sunsoft в последствие вкарват в играта „Blaster Master: Blasting Again“. Да видим обаче как се е справил с нинджите.

Сюжетът разказва за подвизите на младия нинджа Ryu Hayabusa (главният герой в играта), който напуска Япония, за да отмъсти за смъртта на баща си. По време на пътуванията си из Америка, Ryu е вербуван от Foster, началник на специално звено на ЦРУ, да спре мистериозния Guardia de Mieux (известен още като Jaquio), чиято цел е да подчини човечеството на волята си. Hayabusa, научавайки, че тези събития са свързани с миналото на баща му, приема, и, придружен от една от служителките на Foster, се отправя по Амазонка за сблъсък с Jaquio…

„Ninja Gaiden“ е една от игрите с най-развита история за времето си, тъй че е перфектен кандидат за адаптация като роман. Пленителният сюжет, за щастие, до голяма степен е предаден в книгата и дори е разширен, развивайки допълнително героите. Предвид обаче, че книгата е предвидена за по-млада аудитория, определени елементи, като например края и възрастта на Ryu, са променени, което може да разочарова някои фенове. Съветите за справяне с отделни части от играта, с които завършват повечето глави, обаче ще са от полза на нови играчи, които тепърва ще се запознаят с трудността на играта от първа ръка.

Макар определено да експлоатира нинджа-манията от 80те и интересът към видео-игри от времето си, „Ninja Gaiden“ е по-добра адаптация от повечето средностатистически спин-оф романчета и представя вълнуващо приключение. Като цяло считана за най-добрата книга в поредицата Worlds of Power, „Ninja Gaiden“ е приятен начин да убиете малко време, и бих я препоръчал както на зажаднелите за екшън почитателите на нинджи, така и на всеки геймър.

Zedd

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s