Не е трудно да посегнете към книжките за Минерва Минт. Серия на издателство Фют привлича с пъстри корици и галещи окото илюстрации, обещаващи леко и приятно лятно четиво, изпълнено с ваканционни приключения.

По принцип, избягвам да купувам поредици преди да съм сигурен, че ще излязат целите. Но първо, от издателство Фют, струва ми се, до сега не са оставяли читателите насред незавършена серия, и второ, всичките седем части на „Приключенията на Минерва Минт” излязоха светкавично една след друга, почти едновременно. Браво на нас, веднъж и западните читатели да могат да ни завидят – на английски седмата книга все още чака своя превод!

1908

Авторка е Елиза Пуричели Гуера, италианка, родена в Милано, отговорна за още няколко детски поредици, макар и „Приключенията на Минерва Минт” за сега да е единствената нейна серия, преведена на български. Илюстрациите са дело на аржентинеца Габо Леон Бернщайн (посетете го на https://www.facebook.com/ArtofGaboLeon ). Габо Леон определено е кадърен художник, който умее да твори в различни стилове, а тук се придържа към визия и дизайн на героите, подходящи за детски анимационен сериал. И наистина, книжките се четат така бързо и увлекателно, както няколко интригуващи епизода на любимо детско. Ако не ми вярвате, хвърлете поглед на трейлъра на поредицата в края на това ревю!

Илюстрациите на „Минерва Минт” имат (вече така често срещания) манга-оттенък, влияние от световната популярност на японските графични разкази. Бих ги сравнил със стила на Алехандро Барбучи, един от любимите ми комикс-художници, познат на българските читатели от „Уич” (W.i.t.c.h.) и „Скай Дол”.

1964

 

На италианците трябва да им се признае, че са напипали формулата, и добре работят с нея. От Италия по света редовно плъзват хитови детски поредици като „Юлисес Мур”, „Джеронимо Стилтън”, „Мистър Макс”, „Шерлок, Люпен и аз” (в този ред на мисли, няма ли някой най-накрая да преведе последното на български? Осем детски криминалета, уж написани от самата Ирен Адлер!). Какво ги обединява? Интригуващо художествено оформление, интересна концепция и многообещаващи заглавия, добър маркетинг, лек и достъпен език, бързо темпо, и много, много приключения.

 

„Приключенията на Минерва Минт” също се вписва в този модел. От кокетните корици, до авантюрите на Минерва и нейните приятели Рави и Томазина из въображаемото британско градче Пеброуз и колностите му. Трите деца главни герои са симпатична банда от взаимно допълващи се характери. В крак с времето, момчето, Рави, е син на индийски емигранти, и освен това е боязливото звено на групата, докато момичетата са първите, които ще се втурнат в неизвестното. Самото градче пък е изпълнено с колоритни персонажи от местното население, като те се завръщат в поредните части на серията, и повечето от тях имат малки поддържащи роли. По този начин Елиза Пуричели Гуера наистина успява да изгради един мъничък свят, в който се случват всичките пътила на Минерва Минт и компания. А освен това има и карта! Споменах ли, че има карта? Обичам книгите с карта!! Бонус точки!

priklyucheniyata-na-minerva-mint-4-gradat-na-gushterite-kniga-4

 

Из седемте части на поредицата децата изследват тайните на разпадащо се имение, населено от кукумявки, древни руини, пещери, горски дъбрави, остров, служил някога като пиратско убежище, и какво ли не още. Авторката е съумяла и леко да вплете мотиви от британския фолклор, намесвайки легендите за Мерлин, друидите, рибарските шанти, и др. А залогът е висок – защото Рави и Томазина трябва да помогнат на Минерва да разбули тайната на своя произход и да открие отдавна изгубените си родители.

Книголет

 

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s